NRK Meny
Normal

Regnskogsmilliarder står ubrukt – Norge vil at Brasil skal handle

Norske myndigheter vil at Brasil skal bli flinkere til å bruke pengene som Norge har bevilget til bevaring av regnskogen.

Brasils regnskoglov - Amazonas

Siden 2009 har Norge støttet Amazonas-fondet med over 2, 5 milliard kroner mot avskoging.

Foto: Andre Penner / Ap

Siden 2009 har Norge støttet Amazonas-fondet med over 2, 5 milliarder kroner mot avskoging. Men fremdeles står cirka 2 milliarder av dette på konto.

Under klimatoppmøtet i København i 2009 forpliktet Brasil seg til å redusere regnskogshogsten med 80 prosent innen 2020. Til nå har noe av støtten til dette fra Norge først og fremst blitt brukt til å få systemet mot avskoging i gang.

Men problemet for Brasil er at de ennå ikke har funnet noen prosjekter å bruke pengene på.

I helgen var miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og utviklingsminister Heikki Holmås på feltbesøk i Amazonas. Solhjell skal møte miljøvernministeren i Brasil for å diskutere hvordan og på hva de skal bruke milliardene på i tiden framover.

– Vi er veldig opptatt av at vi kun skal betale ut penger til tiltak vi vet virker og som bevarer regnskog. Men vi ønsker at brasilianske myndigheter skal bli enda dyktigere til å bruke pengene og det er noe jeg vil diskutere med miljøvernministeren i Brasil om få dager, sier Bård Vegar Solhjell til NRK.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Myndighetene i Brasil må bli flinkere til å bruke pengene som den norske regjeringen har bevilget til bevaring av regnskogen, mener miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

NETT-TV: To statsråder var på feltbesøk i Amazonas i helgen.

En tettbebyggelse ved Negro-elven er truet av fraflytting, men familiene der vil gjerne bli. Det får de hjelp til fra Amazonas-fondet, og fondet er med på å finansiere et skoletilbud slik at de som bor i landsbyene kan få god utdanning.

– Fondet er med på å finansiere et skoletilbud slik at de som bor her kan få en god utdanning. Vi får også hjelp til å skape alternative arbeidsplasser i landsbyen, sier lærerinnen Zolena Garrido til NRK.

Brasil har fått et løfte om minst 6 milliarder kroner i regnskogstøtte fra Norge fram til 2015.

Versting på avskoging

Brasil, som er verdens femte største land målt i areal, er dekket av 5,3 millioner kvadratkilometer skog og jungel, mesteparten av det langs Amazonas-elven.

1,7 millioner kvadratkilometer av dette er under statlig beskyttelse, men resten er enten eid av private eiere.

Avskogingen har gjort Brasil til et av verdens verste land når det gjelder utslipp av drivhusgass, og bunnen ble nådd i 2004 da hele 27.000 kvadratkilometer med skog ble ryddet.

Støtten fra Norge er et ledd i bidraget for å redusere det totale utslippet av klimagasser i verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt