Hopp til innhold

Vil arrestere statsministerkandidat

Tirsdag avsatte høyesterett i Pakistan landets statsminister. I dag har en annen domstol sendt ut arrestordre på hans foreslåtte etterfølger.

Makhdoom Shahabuddin

Makhdoom Shahabuddin hilser støttespillere utenfor parlamentet i Islamabad.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Arrestordren på Makhdoom Shahabuddin kommer bare timer etter at president Asif Ali Zardari foreslo ham som Yousuf Raza Gilanis etterfølger. Avstemningen i parlamentet skal etter planen skje fredag, melder BBC .

Ulovlig medisinimport

Bakgrunnen for arrestordren på Shahabuddin er at han skal i 2010 ha omgått importreglene for en omstridt medisin som kan brukes i narkotikaproduksjon mens han var helseminister.

Shahabuddin avviser beskyldningene, og sier at han satte i gang en gransking da påstandene kom fram.

Det er en dommer ved en domstol som behandler narkotikasaker i byen Rawalpindi som har sendt ut arrestordren.

Det er de militære som leder narkotikapolitiet og dermed den aktuelle domstolen, og analytikere ser ikke bort fra at arrestordren kan være politisk motivert.

Shahabuddin har lang fartstid som toppolitiker i Pakistans folkeparti (PPP), og han er nå tekstilminister. Han har også sittet i regjering ledet av Benazir Bhutto.

Forgjengeren uegnet

Tirsdag erklærte høyesterett statsminister Yousuf Raza Gilani uegnet til å være statsminister fordi han for to måneder siden ble dømt for forakt for retten etter å ha nektet å be sveitsiske myndigheter gjenoppta en korrupsjonssak mot president Asif Ali Zardari.

Les også: – Pakistans statsminister må gå

Dersom Shahabuddin likevel skulle bli statsminister, må han trolig også forholde seg til høyesteretts krav om gjenopptakelse av korrupsjonssaken mot presidenten.

Pakistanske jusseksperter mener at Shahabuddin kan bli statsminister til tross for arrestordren.

President Zardari skal ha en alternativ kandidat klar, dersom Shahabuddin ikke blir godkjent i parlamentet der PPP kontrollerer et klart flertallet av representantene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.