Viktig seier for republikanerne

Wisconsins republikanske guvernør fikk fornyet tillit etter det dyreste delstatvalget i amerikansk historie.

Wisconsin

Scott Walker ble gratulert av familien etter at seieren var et faktum.

Foto: DARREN HAUCK / Reuters

Wisconsins guvernør Scott Walker har fått fornyet tillit i det ekstraordinære guvernørvalget i delstaten. Hans republikanske partifeller mener seieren lover godt for valget i høst.

Da 85 prosent av stemmene var talt opp etter tirsdagens guvernørvalg, ledet Scott Walker med 55 prosent av stemmene, mot 44 prosent for utfordreren Tom Barrett fra Demokratene.

Scott Walker

Scott Walker ledet med 55 prosent av stemmene tirsdag kveld.

Foto: Morry Gash / Ap

Før valget beskrev Barrett rivalen som en fiende av delstaten. Nå erkjenner han nederlaget og sier han håper at den dypt splittede delstaten kan samles igjen.

– Dette har vært en av de mest utrolige opplevelsene i våre liv. Det vi har sett de siste 16 månedene, er at demokratiet har våknet til live igjen, sier han.

Barrett ble slått av Walker også i det ordinære guvernørvalget i 2010. Han er i dag ordfører i delstatens største by, Milwaukee.

Opprør

Tirsdagens valg kom i stand etter at demokrater og fagforeningsfolk samlet inn nærmere én million underskrifter med krav om nyvalg. Kravet ble framsatt i protest mot at Walker, som er blitt omtalt som en fagforeningsknuser, sørget for å få fratatt fagforbundene til offentlig ansatte i delstaten den kollektive forhandlingsretten.

Tom Barrett

Demokratenes Tom Barrett har innsett nederlaget.

Foto: Jeffrey Phelps / Ap

Guvernørvalget er blitt fulgt med argusøyne i USA fordi utfallet kan gi Republikanerne et løft på nasjonalt nivå.

– Kveldens resultat gjør helt sikkert Demokratene og president Barack Obamas valgmedarbeidere nervøse, sier leder Reince Priebus i Republikanernes landsstyre.

Seieren har gitt Republikanerne vind i seilene foran presidentvalget i november, mener han.

Republikanerne har også lagt stor vekt på å vinne guvernørvalget. Partiet har brukt millioner av dollar på valgkampen – langt mer enn Demokratene.

Lokale spørsmål

Statsvitere er imidlertid ikke like sikre på at guvernørvalget vil ha betydning på nasjonalt nivå.

– Jeg er helt uenig i at dette vil få nasjonale ringvirkninger. Dette valget er særegent og handler om helt spesielle hendelser, og det er mange andre faktorer som vil virke inn i presidentvalget, sier Kathleen Dolan, professor i statsvitenskap ved University of Wisconsin.

Tirsdagens såkalte tilbakekallingsvalg i Wisconsin er det tredje i sitt slag i USAs historie.

Walker har fått en høy stjerne innad hos Republikanerne på grunn av sin kompromissløse linje mot fagforbundene, og politikere i en rekke andre delstater har fulgt hans eksempel og forsøkt å begrense forbundenes forhandlingsrett.

Formålet med de nye lovene har vært å få ned kontroll over svulmende budsjettunderskudd.

De nye lovene i Wisconsin har spesielt rammet offentlig ansatte, som nå må tåle svekket lønnsvekst og forhøyede forsikringspremier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt