Urix forklarer

Viktig møte med lave forventninger

Forventningene til møtet var lave, og det var bestemt på forhånd at de ikke skulle holde felles pressekonferanse etterpå. Likevel var det et svært viktig første møte mellom Russlands og USAs president i Genève i dag.

USAs president Joe Biden (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin i Geneve 16. juni 2021

PRESIDENTMØTE I GENÈVE: USAs Joe Biden og Russlands Vladimir Putin møtes for første gang ansikt til ansikt som presidenter.

Foto: MIKHAIL METZEL / Sputnik / AFP / NTB

Etter rundt tre og en halv time, ble møtet mellom de to statslederne i historiske Villa La Grange ved Genèvesjøen i Sveits avsluttet rundt klokka 17 onsdag ettermiddag. På forhånd var det ventet at møtet ville ta minst fem timer.

Sender tilbake ambassadører

Ett konkret resultat de to har blitt enige om, er at ambassadørene deres skal returnere til Moskva og Washington DC.

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, ble kalt tilbake til Moskva for tre måneder siden, etter at Biden kalte Putin en morder.

USA kalte på sin side sin ambassadør til Russland tilbake for om lag to måneder siden, da Russland foreslo at han burde vende hjem til Washington.

USA kastet i april ut ti russiske diplomater etter beskyldninger om dataangrep og innblanding i valg.

Vanskelige saker og lave forventninger

Det var første gang Joe Biden og Vladimir Putin møttes ansikt til ansikt som presidenter, og forventningene til møtet var i utgangspunktet lave på begge sider.

De vanskelige sakene sto nemlig i kø, før de to presidentene møttes: Forgiftningen og fengslingen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, amerikanernes beskyldninger om russiske dataangrep, situasjonen i Ukraina og Hviterussland, forsvarsspørsmål.

Det var ikke regnet med gjennombrudd i noen av disse temaene.

Heller ikke tonen mellom de to har vært den beste. Biden har blant annet sagt seg enig i at Putin er en drapsmann. Putin har svart at på seg selv kjenner man andre.

Gjensidig nytte

Til tross for alt dette har dagens møte mellom de to likevel vært viktig, rett og slett ved at de i det hele tatt møtes.

Under fotoseansen i villaens bibliotek før møtet startet, sa Putin at han håpet på et produktivt møte, hvorpå Biden svarte at det alltid er bedre å kunne møtes ansikt til ansikt.

For begge har det handlet om å trekke linjene overfor hverandre om hva de kan akseptere av motparten, samt å få til en dialog som har vært haltende helt siden Russland annekterte Krimhalvøya i 2014.

For Biden har det vært særlig viktig å møte Putin ansikt til ansikt, fordi Putins personlige makt er stor. Han kan i stor grad ta avgjørelser på egenhånd, mens Biden derimot er avhengig av støtte i Kongressen.

Samtidig betyr det også mye for Putin å få sitte ved bordet som USAs motpart, og med det få vist hvilken betydning landet har i internasjonal politikk.

Dagens Russland er ikke den supermakten Sovjetunionen en gang var. Kina har derimot tatt over rollen som USAs viktigste konkurrent.

Ingen felles pressekonferanse

Det har i flere dager vært klart at det ikke ville bli noen felles pressekonferanse med presidentene etter møtet.

Ifølge CNN skal Russland ha presset på for å ha en felles pressekonferanse, men USA ønsket ikke å gi Putin plattformen han fikk etter møtet med Trump i Helsinki i 2018.

Det endte i en offentlig bromance mellom de to statslederne, der Trump ydmyket og skjøv informasjonen fra de amerikanske etterretningstjenestene helt til side, og sa at han stolte på Putin når han påstod at Russland ikke hadde blandet seg inn i det amerikanske valget i 2016.

Avgjørelsen om å droppe en felles pressekonferansen i Genève i dag, ble tatt etter råd fra en gruppe russiske eksperter som møtte Biden tidligere denne måneden.

- Dette er ikke en konkurranse om hvem som kan gjøre det best under en pressekonferanse, eller i forsøket på å sverte hverandre, sa Biden da han forklarte avgjørelsen søndag.

Istedenfor vil de to møte journalister hver for seg etter møtet. På den måten kan de skissere hver sin historie, uten å risikere å bli avbrutt eller ydmyket av den andre parten.

Putins møter med amerikanske presidenter de siste 21 årene.

PUTIN OG PRESIDENTENE: Putins møter med amerikanske presidenter de siste 21 årene.

Varierende stemning

Biden er den femte amerikanske presidenten Putin møter, og stemningen under møtene har variert opp gjennom årene.

Mens det under pressekonferansen med Bill Clinton i 2000 ble rapportert om at de to lederne verken så på eller smilte til hverandre, kunne George W. Bush etter møtet i Slovenia i 2001 fortelle pressen at han hadde sett Putin i øynene, og fått et glimt av sjelen hans.

SISTE NYTT

Siste nytt