Viktig Kosovo-møte i USA

Den serbiske statsministeren Vojislav Kostunica og den albanske presidenten Fatmir Sejdiu holdt seperate møter i FNs sikkerhetsråd om Kosovos status.

 

Vojislav Kostunica i Washington DC 12. juli 2006
Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

De er fortsatt totalt uenige, men samtidig er det flere serbere som mener at Kosvo bør bli en selvstendig stat.

Selve fremgangsmåten i FNs sikkerhetsråd var ganske spesiell.

Lederen for forhandlingene om Kosovos fremtid, Finlands tidligere president Mathi Ahtisaari, la frem en rapport om forhandlingsprosessen.

Dessuten slapp både den serbiske statsministeren Kostunica og den albanske presidenten Sejdiu til, men de opptrådte ikke sammen på det lukkete møtet.

De to kan ganske enkelt ikke opptre sammen. Nå stilles det også spørsmål om det overhodet blir noe toppmøte om Kosovo i Wien senere i måneden.

Totalt uenige

Man skal for første gang forhandle om Kosovos fremtidige status, men det kan være at forhandlingslederen Ahtisaari mener at det er for tidlig å ha et møte mellom de serbiske og kosovoalbanske statslederne.

Det er jo klart at partene er totalt uenige og de kan ikke være i stue sammen.

Det er også karakteristisk at mediene i Beograd knapt nevner at det i går var første gang at en kosovoalbansk statsleder fikk tale i FNs sikkerhetsråd.

De to seriøse beogradavisene gjengir derimot Kostunicas tale i sin helhet.

Den serbiske statsministeren klager enda en gang over at man prøver å ta 15 prosent av statens territorium og vil skape en ny stat på serbisk jord. Han sa ikke noe nytt og det var heller ikke noe nytt i at den kosovoalbanske presidenten Sedihu sa at selvstendighet for Kosovo er en forutsetning for å løse de mange problemene i provinsen.

Fatmir Sejdiu
Foto: Erimal Meta / Scanpix/AFP

Tror på selvstendighet

Men opinionen i Serbia beveger seg likevel langsomt, men sikkert. En ny undersøkelse viser at 30 prosent regner med at løsningen blir et selvstendig Kosovo. For en måned siden var det bare 20 prosent.

Dessuten gir utenriksminister Vuk Draskovic et oppsikstvekkende nytt intervju i nyhetsmagasinet Vreme. Her sier han at fem av de seks medlemmene av stormaktenes kontaktgruppe for Eks-Jugoslavia er for en betinget selvstendighet for Kosovo.

Man skal heller ikke regne med at Russland vil nedlegge veto i Sikkerhetsrådet for å hindre et selvstendig Kosovo.

Utenriksministeren ber om mer realisme, selv om han understreker at Serbia fortsatt må protestere mot uavhengighet for Kosovo og også understreker det farlige i å proklamere selv en begrenset selvstendighet mot Beograds vilje

I alle fall prøver serberne å trekke ut tiden.

Rask løsning

Amerikanerne sier at de vil ha en løsning allerede i år. Men partene beveger seg ikke, og hittil er det ikke oppnådd noe konkret etter flere måneders forhandlinger i Wien.

Men senest til vintern vil stormaktene sannsynligvis tvinge igjennom en avgjørelse. Det kan som utenriksminister Draskovic sier dreie seg om en ”østerriksk” løsning.

Det vil si at Kosovo, som Østerrike i de ti første årene etter 1945, stilles under internasjonal kontroll. Draskovic sier at dette i alle fall er et fremskritt i forhold til at mange diplomater lenge krevet en full selvstendighet for Kosovo.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt