Hopp til innhold

Vikernes tiltalt for rasistiske utsagn

Tiltalen mot tidligere terrorsiktede Varg Vikernes i Frankrike er klar. Han må 17. oktober møte i retten, og svare for anklager om rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer.

Varg Vikernes

Valg Vikernes er tiltalt for offentlig oppfordring til rasehat. Selv hevder han det er selvforsvar.

Foto: Rustem Adagamov

Rettssaken foregår i Paris, og han står tiltalt for offentlig oppfordring til rasehat og for å forsvare krigsforbrytelser, melder franske Le Monde ifølge Dagbladet.

Vikernes (40) ble pågrepet av antiterrorpoliti på et småbruk i Corrèze sentralt i Frankrike i juli. Nordmannen ble løslatt to-tre dager senere, siden fransk politi ikke kunne finne bevis for at han planla en terroraksjon.

Straffebestemmelsene for rasehat han er tiltalt for, har en strafferamme på ett års fengsel. Musikeren tar til orde for at det foregår et folkemord i Europa, og at hans blogginnlegg er ment som en advarsel i rent selvforsvar.

Ønsker å bli siktet

– Jeg ønsker å bli siktet for å ha spredd hat mot dem som forsøker å utslette Europa. Jeg vil påberope meg at jeg handlet i selvforsvar, og vil bevise for retten at jeg hadde god grunn til å eksponere Europas fiender, skrev han på bloggen sin tidligere i august.

Advokat Julien Freyssinet

Vikernes' advokat Julien Freyssinet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Vikernes ba tidligere i august om pengestøtte til å saksøke franske myndigheter for pågripelsen og måten antiterrorpolitiet gikk fram under pågripelsen. Han skal ha samlet inn 6000 euro fra i alt 89 bidragsytere, ifølge den franske avisa LaMontagne.

Risikerer deportasjon

Ifølge avisa risikerer Vikernes allerede 10. september å bli utvist fra Frankrike. Da er han innkalt til en lokal domsstol i Brive hvor saken skal behandles.

Advokaten til Vikernes, Julien Freyssinet, sier at kravet om deportasjon er uten hold og at Vikernes ikke har gjort noe ulovlig i Frankrike.

SISTE NYTT

Siste nytt