Vikernes tilbake på gården

Varg Vikernes har returnert til gården sin etter at han ble sluppet løs av fransk politi. Torsdag kveld kom en maskert mann, som trolig er Vikernes, ut av huset.

Torsdag kunne NRK fortelle at Varg Vikernes var sluppet løs fra varetektsfengsling av fransk politi klokken 19.00.

Han ble fraktet fra politistasjonen i Brive-la-Gaillarde i en sivil politibil.

Rundt klokken 21.35 ble han observert tilbake på gården. På bildene, som AFPs fotograf har tatt, ses en mann som hadde på seg en hettegenser, caps og et grått skjerf, eller en buff, foran ansiktet.

Les også: Varg Vikernes er løslatt

Les også: – Vanskelig for Vikernes å komme tilbake her

Les også: Kona til Vikernes er satt fri

Norske journalister forsøkte å få kontakt med ham, men mannen ønsket ikke å svare på spørsmål.

– Fjern dere

Da NTB og andre norske medier banket på døra torsdag kveld, ropte det som trolig er Vikernes med sin bergensdialekt til dem fra vinduet i annen etasje:

– Det er forbudt å bevege seg inn på privat område i Frankrike. Vennligst fjern dere! sa han.

Tidligere i kveld uttalte også ordføreren i Salon-la-Tour til NRK.no at han mente det ville bli vanskelig for Vikernes å returnere til gården. Andre innbyggere i landsbyen sa til NRK.no at de trodde det var best at Vikernes og familien reiste vekk.

Vikernes var mistenkt for planlegging av terrorvirksomhet, men politiet klarte ikke å finne holdepunkter for dette og er altså sluppet fri i kveld. Konen hans ble sluppet fra varetektsfengsling onsdag.

Han blir likevel tiltalt for rasismeutsagn mot jøder og muslimer på to konkrete blogger som politiet har overvåket. Dommer og talskvinne for påtalemyndigheten sa til NRK.no tidligere i kveld at en rettssak trolig blir berammet mot slutten av året.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varg Vikernes' to blogger

BLOGGINNLEGG: Politiet har fulgt Vikernes' ytringer på to blogger. Han er nå tiltalt for brudd på rasismeloven i Frankrike.

- Risikerer bot

Bestemmelsen om oppfordring til rasehat er i fransk lov hjemlet under lovene som omfatter mediene.

Lovbruddet er ikke like alvorlig som en forbrytelse, og Vikernes risikerer trolig en bot for overtredelse av dette lovverket, skriver NTB.

Politiet har beslaglagt en PC, fem skytevåpen, kniver og andre eiendeler fra huset til Vikernes. Beslagene som ble gjort på gården, er sendt til Paris for å bli vurdert av forhørsdommeren som leder etterforskningen. Våpnene som ble beslaglagt var lovlig kjøpt av konen.

Utvandret i 2010

Under det tre dager langet avhøret med politiet har ikke Vikernes på noe tidspunkt bedt om eller mottatt bistand fra norske myndigheter.

Svartmetallrockeren utvandret fra Norge i 2010, året etter at han ble prøveløslatt etter 16 år i fengsel.

– Vikernes snakker en blanding av engelsk og norsk, og vi må selvfølgelig kontrollere nøye hva han sier, sa advokaten til Vikernes Julien Freyssinet om avhørene torsdag ettermiddag.

– Spørsmålene og svarene går gjennom en tolk. Det må gjennomgås, og vi må være sikre på at resultatet gjenspeiler hans meninger, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt