Hopp til innhold

Vikernes må møte i retten tirsdag

I fjor slo fransk antiterrorpoliti på dramatisk vis slo til mot småbruket til Varg Vikernes på den franske landsbygden, nå må han møte i retten tiltalt for oppfordring til rasehat.

Varg Vikernes

MÅ I RETTEN: Tirsdag må Varg Vikernes møte i retten i Paris, tiltalt for blant annet rasehat. Politiet ville også tiltale ham for terrorvirksomhet, men påtalemyndigheten kunne ikke finne tilstrekkelige beviser for at dette var tilfellet.

Foto: Rustem Adagamov

Vikernes, som nå kaller seg Louis Cachet, er tiltalt for å ha oppfordret til rasehat og rettferdiggjort krigsforbrytelser på sin blogg på internett, men han mener selv at bevisene er fabrikkert.

Tirsdag 3. juni møter han i retten og saken er berammet klokken 13.30 får NRK opplyst fra påtalemyndigheten i Frankrike.

Vikernes har hele tiden nektet straffskyld.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Etter pågripelsen i fjor fant ikke domstolen grunnlag for å tiltale ham for å ha forberedt en terroraksjon, slik politiet mente det var grunnlag for, noe påtalemyndigheten også bekreftet til NRK.

– Ikke del av terrornettverk

Fra Vikernes gård i Frankrike

HER BOR HAN: Vikernes bor i et småbruk i Corrèze, sentralt i Frankrike, sammen med konen og deres barn.

Foto: Mohammed Alayoubi

– Vikernes er ikke en del av et terrornettverk eller andre terrorgrupperinger. Da vi gikk til aksjon var det basert på at vi har fulgt med på hans aktiviteter. Det som var avgjørende for oss var hans fiendtlige innlegg på to blogger og at konen kjøpte inn flere skytevåpen i månedsskiftet juni-juli,

Våpen som ble funnet på gården hvor den drapsdømte nordmannen bor med sin franske kone og flere barn, viste seg å være lovlig kjøpt og saken mot paret som sverger til selvberging, er kraftig redusert.

Rettssaken ble første gang forsøkt gjennomført i oktober i fjor. Da ble den imidlertid utsatt fordi forsvareren til Vikernes hadde mottatt etterforskningsmaterialet på nesten 1.000 sider bare kort tid i forveien.

– Jeg har en følelse av at prosedyren nå er for å redde stumpene av saken og forsvare bruken av store midler, sa Vikernes' advokat Julien Freyssinet til AFP før rettshøringen ble utsatt.

– Stor politiaksjon

Bildet av det som angivelig skal være Varg Vikernes

SLUPPET LØS: Etter at Vikernes ble sluppet løs fra varetektsfengsling, etter tre dager, returnerte han til gården hvor han bor. Sent samme kveld kom en maskert mann ut av huset, som angivelig skal være Vikernes.

Mange av Vikernes' tilhengere var møtt opp i og utenfor rettslokalet da den beryktede metallmusikeren ankom domstolen i Paris i oktober. Noen dager før rettssaken skal starte på nytt har tilhengere på internett oppfordret alle som kan, til å møte ved domstolen i sentrum av Paris tirsdag ettermiddag.

– Han risikerer fem års fengsel og 45.000 euro i bot. La oss møte opp i stort antall for å støtte ham mot vilkårlig behandling fra myndighetene, står det på innkallingen.

Tilhengerne kaller grunnlaget for tiltalepunktene falske.

Vikernes ble i juli i fjor pågrepet i en storstilt aksjon av fransk antiterrorpoliti på sitt småbruk i Corrèze, sentralt i Frankrike. De første meldingene gikk ut på at han skulle ha planlagt en terroraksjon. Politiet tok seg inn i huset og arresterte nordmannen og hans franske kone som var gravid.

Kona ble rask sluppet ut igjen og nordmannen ble løslatt to-tre dager senere fordi fransk politi ikke kunne finne bevis for at han planla terror.

Vurderte utvisning

Varg Vikernes' to blogger

RASEHAT: Vikernes er tiltalt for å ha oppfordret til rasehat og rettferdiggjort krigsforbrytelser. Ytringene har han kommet med på bloggen sin. Han avviser at han har gjort noe straffbart.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, noe som førte til at politiet fikk kritikk for å ha gått for høyt ut på banen. Senere ble tiltalen utvidet til å omfatte rettferdiggjøring av krigsforbrytelser.

En kommisjon har vurdert om Vikernes skulle utvises fra Frankrike. I september konkluderte den med at han «ikke utgjorde noen trussel mot republikken» og at det ikke er grunn til å utvise ham.

Men det er nyvalgte innenriksminister Bernard Cazeneuve som fatter den endelige beslutningen.

Vikernes ba i august i fjor også om pengestøtte til å saksøke franske myndigheter for pågripelsen og måten antiterrorpolitiet gikk fram på under pågripelsen. Ifølge Aftenposten har han samlet inn 120.000 kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt