NRK Meny
Normal

Video viser angrep på buss

En ny video viser hvordan en buss blir truffet av artilleriild i Ukraina. Bildene støtter dermed ukrainske myndigheters påstand om at det var de pro-russiske separatistene som stod bak angrepet der 13 sivile ble drept.

Etter at forhandlingene om en fredsløsning for Ukraina i Berlin natt til tirsdag ikke førte fram til noe konkret resultat, har de siste 24 timene vært blant de blodigste i den ett år lange konflikten i landet.

Tallet på døde etter at en buss med sivile ble truffet av en granat sør for Donetsk, er nå kommet opp i 13, mens 14 er innlagt på sykehus, ifølge ukrainske myndigheter.

Bussen ble truffet mens den var i ferd med å passere gjennom en av de ukrainske regjeringsstyrkenes kontrollposter.

Avviser anklagene

Myndighetene i Ukraina anklager separatistene for massedrap på sivile. Separatistene avviser at de skjøt mot kontrollposten og også det russiske utenriksdepartementets ansvarlige for menneskerettigheter Konstantin Dolgov anklager myndighetene i Kiev for å stå bak angrepet på bussen.

Videoen viser at det som ukrainske myndigheter har sagt, trolig er riktig. På bildene som er tatt av et overvåkningskamera på selve kontrollposten, ser vi at den blir angrepet av det som trolig er Grad-raketter, et batteri som avfyrer mange raketter mot målet samtidig.

En av rakettene faller ned litt utenfor bildet til høyre, og vi kan se røyken som kommer derfra. Når så kameraet snus, ser vi den ødelagte bussen, der trolig mange av passasjerene er drept av splinter fra raketten.

Den ukrainske versjonen styrkes også av at separatistene ifølge nettavisen Ukrainska Pravda kort tid etter angrepet la ut meldinger på internett om at de hadde ødelagt nettopp kontrollposten der bussen ble truffet.

Ber om grundig undersøkelse

FNs sikkerhetsråd vedtok i natt, med støtte også fra Russland, en resolusjon som fordømmer angrepet og samtidig ber om en grundig undersøkelse av det som har skjedd.

Ukrainas president Petro Porosjenko kommer i dag til å kunngjøre en ny mobilisering av landets militære styrker for å styrke forsvaret av landet.

Den russiske TV-kanalen Rossija 24 meldte i ettermiddag om granatnedslag flere steder nordvest i millionbyen Donetsk, og bilder viser ødelagte hus. Ifølge flere kilder har separatistene igjen gjort et forsøk på å ta kontroll over flyplassen i byen, men uten å lykkes.

Så langt er det ikke kommet offisielle meldinger om tap etter kampene i Donetsk, men ubekreftede opplysninger snakker om mange drepte og sårede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt