Hopp til innhold

Belgiske myndigheter frykter terrorangrep mot atomkraftverk

Under en husransakelse hos en radikal islamist ble det funnet et videoopptak. Belgiske myndigheter bekrefter at den ti timer lange videoen viste huset til en ledende skikkelse i atomindustrien.

Molenbeek aksjon

Politiet har hatt flere aksjoner i Belgia etter terrorangrepet i Paris i november. Dette bildet er fra aksjonen i Molenbeek.

Foto: JAMES ARTHUR GEKIERE / Afp

Han har blitt overvåket med skjult kamera av personer som er mistenkt for å tilhøre en islamistbevegelse med tilknytning til Paris-terroristene.

Det var den belgiske avisen La Dernière Heure som meldte om funnet. Belgiske myndigheter bekrefter funnet, men nekter å avsløre identiteten til personen som er filmet, av hensyn til sikkerhet og respekt for privatlivet.

Det belgiske byrået for atomsikkerhet insisterte onsdag på at en offentliggjøring av detaljer vil true kjernefysisk sikkerhet og familien til vedkommende.

Ble funnet hos radikal islamist

Til tross for oppfordringen fra byrået for atomsikkerhet, gir den belgiske avisen mer detaljert informasjon om funnet. Avisen melder at videoen varer i over ti timer og viser inngangspartiet til et hus i Flandern. Eieren av hjemmet er, ifølge den samme kilden, ingen ringere enn direktøren for belgisk atomutvikling. Han dukker flere ganger opp på videoen, på vei inn og ut av huset sitt.

Salah Abdeslam

Videopptaket ble funnet i eiendelene til en mann som ble pågrepet nær Salah Abdeslams (bildet) skjulested.

Foto: Ap

Bildene ble oppdaget i desember, og ifølge La Derniere Heure skal de ha blitt fanget av et kamera som lå gjemt under en haug med halm i nærheten av huset.

Ifølge den belgiske kanalen RTBF, ble den mistenkelige videoen beslaglagt 30. november blant eiendelene til en mann som ble arrestert i Brussel 26. november. Han ble oppdaget da han kjørte en innleid BMW i nærheten av skjulestedet som ble brukt av Paris-terroristene. Fingeravtrykkene til Salah Abdeslam, en av hovedmennene bak angrepene i Paris, som fortsatt er på frifot, ble funnet i mannens bolig.

Umulig å fastslå når bildene er filmet

For øyeblikket er det umulig for etterforskerne å si noe om tidspunktet for opptakene. Dermed vet man ikke om de er filmet før eller etter terror-angrepet i Paris, 13 november. Belgiske medier spekulerer i om videoen antyder at terroristene planla å angripe et atomkraftverk, som en fortsettelse av Paris-angrepene.

Baren "Les Beguines", eid av Brahim Abdeslam

Bare ni dager før Paris-angrepet ble baren som Salah Abdeslam og broren Brahim eier stengt av belgisk politi.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Elleve personer er blitt arrestert i Belgia i forbindelse med etterforskningene. Åtte av disse er fortsatt i varetekt. Fire av de ni terroristene i Paris var belgiske, hvorav «hjernen bak angrepet», Abdelhamid Abaaoud.

SISTE NYTT

Siste nytt