Video av Liu Xiaobo bekymrer Tyskland

Den tyske ambassaden i Kina er bekymret over det som tilsynelatende er en lekket overvåkingsvideo fra sykehuset hvor fredsprisvinner Liu Xiaobo behandles.

Liu Xiaobo ble undersøkt av utenlandske leger

Videoen viser legene Joseph M. Herman og Markus Büchler besøke menneskerettighetsforkjemper Liu Xiaobo på sykehuset i Kina, lørdag 8. juli.

En tysk og en amerikansk legespesialist fikk lørdag besøke den kjente dissidenten og menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo på sykehuset i byen Shenyang. Liu ble diagnostisert med langt framskredet leverkreft i mai.

AFP: Utenlandske leger besøker Liu til helga

Brudd på taushetsplikten

Tysklands ambassade i Kina anklager mandag kinesiske myndigheter for «selektiv lekking» av video- og lydopptak fra besøket.

Ambassaden utdyper ikke innholdet i opptakene, men en video som sirkulerer på YouTube, viser tilsynelatende den tyske spesialisten i samtale med Lius kone.

Opptakene er et brudd på legens taushetsplikt og er dessuten «i strid med den tyske sidens ønske, som uttrykkelig ble kommunisert skriftlig i forkant av besøket», ifølge ambassaden.

Vil fortsette behandlingen utenlands

De to legene sier i en uttalelse at det vil være mulig å flytte Xiaobo for å la ham få behandling i utlandet.

– Liu Xiaobo og hans familie har spurt om at resten av behandlingen skal skje i Tyskland eller i USA, heter det i uttalelsen.

De advarer likevel om at den medisinske evakueringen må skje raskt. Mandag opplyste sykehuset i Shenyang at tilstanden til Liu er kritisk.

Kinesiske myndigheter avslutter kreftbehandlingen av Liu Xiaobo

Utenlandske leger sier det er trygt for Liu å reise utenlands

SISTE NYTT

Siste nytt