Vi dro til Månen - og fant Jorden

Bilder av jordoppgangen fra romskipet «Apollo 8» forandret måten vi tenkte om verden. Og det ble tatt av USAs tidligere ambassadør til Norge.

Det første bildet av en jordoppgang

Det første bildet av en jordoppgang.

Foto: Bill Anders, Nasa / AP

For 40 år siden denne julen, nådde de første menneskene Månen. Deres historiske bragd er best husket for et bilde av det de forlot - Tellus.

Da de kikket seg tilbake fra over 320.000 kilometer unna, så mannskapet om bord på «Apollo 8» Jorden flytende "som et tent juletre i verdensrommet". De tok frem kameraene og tok bilder gjennom de små vinduene.

Bill Anders

Astronaut Bill Anders på besøk i Bergen i 2005.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I dag virker det underlig, men ingen hadde tenkt på å ta et bilde av Jorden før de så den - fordi ingen hadde sett den før.

Den første jordoppgang

Et av disse fotografiene, en jordoppgang over den går måneoverflaten, har blitt et av verdens mest gjenkjennelige bilder av planeten vår. Life magazine har valgt det som et av 100 fotografier som forandret verden, og for få år siden fikk bildet nytt liv da det var med i en Oscar-vinnende film om klimaforandringer - Nobelprisvinner Al Gores «En ubehagelig sannhet».

- Det bildet eksploderte i menneskenes bevissthet, sier Al Gore. 18 måneder etter at bildet først ble offentliggjort, hadde miljøbevegelsen fått ben å stå på.

Det krangles fremdeles litt om hvem som tok det første fotografiet av en jordoppgang, men det offisielle bildet som brukes av den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa, er tatt av Bill Anders, som etter endt karriere hos Nasa blant annet ble utnevnt som USAs ambassadør til Norge.

Al Gore

Al Gores film «En ubehagelig sannhet» brukte Bill Anders sitt bilde av Jorden.

Foto: LLUIS GENE / AFP

- All treningen vår til å bli astronauter var for at vi trygt kunne reise til, gå i kretsløp rundt og utforske livet i bane rundt Månen. Men det vi egentlig oppdaget, var Jorden, sier Anders til den engelske avisen Guardian .

- Så på det!

Anders og hans med-astronauter Frank Borman og Jim Lowell forlot Jorden 21. desember og begynte kretsløpet rundt Månen på julaften. På den første og andre turen i bane, hadde mannskapet ansiktene vendt bakover, men på den tredje rundturen snudde Borman romkapselen rundt.

- Plutselig sa Borman noe slikt som "Se på det!", og der sto Jorden opp, minnes Anders.

- Vi lette febrilsk etter kameraer. Jeg hadde tilfeldigvis et kamera med fargefilm og lang linse. Det eneste jeg gjorde var å knipse igjen og igjen.

- Det er ikke et godt fotografi rent teknisk, men det er et spesielt fotografi. Det var den første fremstillingen av planeten Jorden, og det ble så imponerende fordi den skaper en sterk kontrast mot den oppsiktsvekkende horisonten.

... alle dere som er på den gode Jorden

I de følgende ukene er det anslått av 2 milliarder mennesker - mer enn halvparten av alle som levde på den tiden - fulgte med på de uklare svart-hvitt-sendingene og hørte på de sprakende stemmene fra romferden da mannskapet leste de ti første versene fra bibelen.

Borman avsluttet sendingen med ordene: "En god jul og Gud bevare dere alle, alle dere som er på den gode Jorden".

Bill Anders' bilde av jordoppgangen under «Apollo 8»-ferden som gikk i bane rundt Månen

Bill Anders' bilde av jordoppgangen under «Apollo 8»-ferden som gikk i bane rundt Månen.

Foto: Bill Anders, Nasa / AP

SISTE NYTT

Siste nytt