- Dette bør vi spise mer av

– Dagens storforbruk av kylling og storfe er ikke bra. Man bør spise mer kanin, sier Carl-Gustav Thulin ved Sveriges jordbruksuniversitet.

Kanin

– Kaninoppdrettere omsetter kjøtt for 1,6 milliarder Euro hvert år, sier Carl-Gustav Thulin.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

I fjor gumlet gjennomsnittssvensken i seg 86 kilo kjøtt, og det er ny rekord, ifølge tall fra myndighetene i Stockholm. Det er spesielt det høye forbruket av storfekjøtt som bekymrer fagfolkene, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Storfeavlen fører nemlig til store utslipp av den miljøskadelige gassen metan, mens kaniner er langt mer skånsomme mot miljøet.

– Kaniner er pattedyrenes fisker, de spiser grov kost og omdanner denne effektivt til proteiner, påpeker Carl-Gustav Thulin.

– Kjøtt er mat

– Vi må finne alternative kilder til protein som ikke sliter like mye på ressursene. Vi burde spise mer grønnsaker, mindre kjøtt og mer fisk, fortsetter den svenske forskeren, som påpeker at svenskene kunne gjøre som søreuropeerne og styrke kaninavlen.

Men Thulin medgir ifølge avisen Sydsvenska Dagbladet at det langt fra er sikkert om svenskene kan tenke seg å spise kanin til middag. De foretrekker kanskje å kose med disse søte små dyrene, mens de stapper i seg enda en kyllingfilet, sier han. Men legger til:

– Spiser vi kjøtt, må vi også godta at kjøtt er mat.

Les oppskrift på kanin med tomat og urter

SISTE NYTT

Siste nytt