Veteran etterfølger The Terminator

Demokraten Jerry Brown kan nå overta slagordet til avtroppende California-guvernør Arnold Schwarzenegger: «I'll be back».

Jerry Brown

Jerry Brown kommer tilbake som guvernør i California - 28 år etter han var ferdig med forrige tørn.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Jerry Brown ser ut til å seire i guvernørvalget i California, over eBay-dronningen Meg Whitman. Brown har nemlig vært guvernør før - i California - og det i to perioder.

Nå er han tilbake som «The Terminator»s etterfølger.

Nærmer seg konkursbo

Whitman, som er tidligere konsernsjef i IT-giganten eBay, og har en sterk merittliste som forretningskvinne også fra stillinger i The Walt Disney Company, DreamWorks, Procter & Gamble, og Hasbro, har brukt 140 millioner i valgkampen, 120 av dem av egne midler.

Harvard Business Review har bedømt henne som den åttende beste konsernsjefen i det forrige tiåret, og Forbes anslår at hun har en formue på godt over en milliard dollar.

Det holdt altså ikke for Jerry Brown - som nå trenger all sin erfaring for å få den skakkkjørte delstaten på beina.

Budsjettunderskuddet nærmer seg 20 milliarder dollar, og med en bunnskrapt statskasse sliter California med å betale kreditorene. Arbeidsledigheten ligger på 12 prosent, mot landsgjennomsnittet på 10 prosent.

California har USAs største - og verdens åttende største - økonomi. Eksperter har påpekt at USAs mest folkerike stat utgjør en større trussel for den amerikanske oppturen enn hva Hellas' problemer kan føre til av skader for Europa.

Den greske økonomien utgjør til sammenligning bare en femtedel av Californias. Økonomer har lenge fryktet at USAs gjeld kan komme til å eksplodere dersom floken i California ikke løses og man tar amerikanske statsobligasjoner for god fisk.

Valgt til ryddegutt

Meningsmålinger viste at kandidatenes løsninger på arbeidsledighetskrisen og myndighetenes forbruk ville være avgjørende for velgerne.

Ryddegutten velgerne ønsker, er altås veteranen Edmund Gerald «Jerry» Brown (72).

Han har allerede to guvernørperioder bak seg i delstaten, og var den som i sin tid tok over stafettpinnen etter Ronald Reagan. Han satt som guvernør fra 1975 til 1982.

«Proposition 140», som kun tillater to guvernørperioder per person, kom i 1990. Siden Browns forrige periode var før denne loven ble vedtatt, er han fritatt fra denne, og kunne derfor stille til guvernørvalg på nytt.

Brown har siden 2007 vært Californias høyeste påtalemyndighet, såkalt Attorney General og kom til stillingen fra embetet som borgermester i Oakland, et verv han hadde hatt siden 1999.

Nå er ringen sluttet - og problemene står i kø i det han overtar stolen etter Schwarzenegger.

SISTE NYTT

Siste nytt