NRK Meny
Normal

Vet ikke om Arjemandi lever

Det nå over to år siden den norske statsborgeren Ehsan Arjemandi ble bortført av det pakistanske etterretningspolitiet. Norske myndigheter vet fortsatt ikke om han er live eller hvor han befinner seg.

Ehsan Arjemandi

Ehsan Arjemandis advokat mener norske myndigheter gjør for lite for å skaffe informasjon om nordmannen som er savnet i Pakistan. Arjemandis familie spør om norske myndigheter hadde valgt samme fremgangsmåte dersom han var etnisk norsk.

Foto: NRK

Randi Hagen Spydevold

Arjemandis advokat i Norge, Randi Hagen Spydevold, er frustrert over at norske myndigheter ikke gjør nye framstøt for å finne ut av hva som skjer med klienten hennes.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Arjemandi ble sist sett på en buss i Pakistan på vei fra landsbyen Mand i Balochistan til storbyen Karachi i begynnelsen av august 2009.

Ett år senere sa innenriksministeren i Pakistan, Rehman Malik, at Arjemandi ble arrestert for å reise med falske ID-papirer, og at derfor må stå til ansvar for en domstol i Pakistan.

Men ingenting har skjedd. Fortsatt har ikke nordmannen blitt fremstilt for en domstol i Pakistan.

Den amerikanske redaktøren Wendy Johnson har tidligere avslørt at Arjemandi sitter fengslet i et militærfengsel utenfor Karachi . Hun har uttrykket bekymring for at Arjemandi blir torturert, og har anmodet etterretningstjenesten om å løslate nordmannen.

Ingen spor

Utenriksdepartementet sier til NRK at tilbakemeldingene fra pakistanske myndigheter er at de har undersøkt saken, uten at de har funnet spor av Arjemandi.

Presseansvarlig i Utenriksdepartementet Frode Øverland Andersen sier saken har blitt tatt opp av norske myndigheter under samtlige offisielle besøk til Pakistan de senere årene.

– Statssekretær Espen Barth Eide tok opp saken under sitt besøk til Pakistan i april 2011 med fungerende utenriksminister Hina Rabbani Khar.

– Utenriksminister Støre tok opp saken i mars 2010, miljø- og utviklingsminister Solheim under hans møte med statsminister Yousuf Raza Gilani i Pakistan i november 2010 og forsvarsminister Grete Faremo på sitt møte med sjefen for ISI, generalløytnant Ahmad Shuja Pasha, i desember 2010, sier Øverland Andresen.

«Festlige lag»

Arjemandis advokat i Norge, Randi Hagen Spydevold, er likevel oppgitt over norske myndigheters håndtering av saken. Hun omtaler de offisielle besøkene som «festlige lag», og mener Norge ikke legger nok press på pakistanske myndigheter.

– Det er uholdbart at det kan fremstå som seriøst å ta opp Arjemandi-saken i det ene øyeblikket, og feire overrekkelsen av bistandsmidler i det neste, sier hun til NRK.

NRK har rettet spørsmål til UD om hvordan de reagerer på kritikken fra Arjemandis advokat og familie, og hvorfor de ikke legger større press på pakistanske myndigheter.

– Saken har blitt tatt opp av norske myndigheter under samtlige offisielle besøk til Pakistan de seneste årene. Forsvinningen er til behandling i pakistansk høyesterett, som én av flere forsvinningssaker fra Balochistan.

Hva gjør dere videre med saken? Har norske myndigheter gitt opp Arjemandi?

– Både Utenriksdepartementet og vår ambassade i Islamabad har gitt denne saken høy prioritet og arbeidet videreføres i kontakt med offisielle pakistanske myndigheter og gjennom andre kanaler i Pakistan med håp om at saken kan få en løsning, sier Frode Øverland Andersen.

Voksende separatistbevegelse

Bortføringen av Ehsan Arjemandi er ikke et enestående tilfelle i Balochistan. Alle som kan mistenkes for å støtte den forbudte separatistbevegelsen Baloch Liberation Army, risikerer å bli forfulgt av politiet og militæret.

Brutaliteten har de siste årene økt i takt med voksende separatistbevegelsen i Pakistans største provins Balochistan. De siste månedene har flere dommere, advokater og lærere forsvunnet fra de verst utsatte områdene.

Folk som jobber for pakistanske myndigheter er spesielt utsatt for tiden, etter at separatistene ble slått tilbake fra de tettbefolkede områdene. Militæret har det siste året bygget flere skoler, rimelige boliger og veier flere steder i provinsen i håp om å vinne den lokale befolkningens støtte mot separatistene.

Tidligere er det også blitt bygget en stor havn, Gawadar Port, med hjelp fra Kina. I praksis er det militæret som styrer Balochistan. Både valg og nasjonale dager blir boikottet av store grupper av balocherne i provinsen.

Ny kommisjon

Pakistansk høyesterett har nedsatt en kommisjon som jobber for å kartlegge navnene på savnede personer i landet.

Kommisjonens rapport «Enquiry on Enforced Disappearences» er på 250 sider og Arjemandis navn går igjen på flere sider i rapporten. Først på en samleliste over innrapporterte savnede personer, dernest på liste over saker under etterforskning uten spor.

– Det finnes også en beskrivelse av hendelsesforløpet. Vår ambassade i Islamabad har fulgt og vil fortsette å følge denne prosessen og vil fortsatt delta på høringer der Arjemandis sak kommer opp, sier Øverland Andersen.

Menneskerettighetsgrupper i Pakistan har de siste årene registrert om lag 1.000 forsvinningssaker i Balochistan. Separatistene beskylder etterretningstjenesten og hæren for å stå bak forsvinningene og mener selv mener at det egentlige tallet er nærmere 3.000.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt