Terrorjegernes sikkerhet sviktet

Greske myndigheter vet ennå ikke hvem som sto bak bomben som drepte en nær medarbeider av ministeren for politi og sikkerhet i går.

GREECE-FINANCE-ECONOMY-PENSIONS

I dag var det nye demonstrasjoner i foran parlamentet Aten. Byen har de siste ukene vært preget av uroligheter som følge av regjeringens nye innsparingspolitikk.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

GREECE-FINANCE-ECONOMY-PAPANDREOU

Den greske statsministeren, George Papandreou.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp
GREECE-BLAST-MINISTER

Politi- og sikkerhetsminister Michalis Chrysochoidis var målet for gårsdagens bombeangrep.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp
GREECE-BLAST/

I dag er den greske parlamentsbygningen strengt bevoktet.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Ytterliggående grupper har utført en rekke terrorangrep i Hellas de siste årene.

Likevel var det manglende sikkerhetstiltak i bygget der terroren skal bekjempes og der både rikspolitiet og departementet som er ansvarlig for offentlig sikkerhet holder til.

LES: Bombe mot gresk departement
LES: Politiet brukte tåregass i Athen

Grekerne sjokkert

– Når angrepet kunne skje i dette departementet, så kunne det ha skjedd hos statsministeren eller hvor som helst, sier grekeren Thanasis til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til: Og da kunne følgene ha blitt mye verre.

Thanasis gjenspeiler sjokket i Hellas i dag over at noen klarte å få en bombe gjennom sikkerhetskontrollen i det som skal være et av landets best bevoktede bygg.

Greske medier spekulerer i om pakkebomben ble smuglet inn av en som jobbet i høyblokka, noe som blir avvist av myndighetene.

«Raseri for feige drapsmenn. Ansvarlighet for profesjona\ell inkompetanse» er en av avisoverskriftene. «Hvordan er det mulig?» spør en annen.

De som skal inn i regjeringsbygningen må gjennom to sikkerhetssjekker, en med røntgen. Men en polititalsmann sier til Sky Radio at sikkerhetskontrollen manglet utstyr som kunne oppdage bomber.

Ministeren var målet

Det var i går kveld bomben eksploderte i hendene på livvakten til politi- og sikkerhetsminister Michalis Chrysochoidis da han åpnet en pakke adressert til sin sjef.

Folk som var i bygningen trodde det hadde vært et jordskjelv. Livvakten Giorgos Vassilakis ble drept momentant. Men statsråden, som satt på kontoret noen få meter unna, ble ikke såret.

LES OGSÅ: Ny bombeeksplosjon i Hellas

Chrysochoidis har erklært krig mot militante grupper som har utført en rekke bombeaksjoner mot politikere, politi, banker og annen forretningsvirksomhet de siste årene.

Bare i år har ytterliggående grupper i Hellas - de fleste av dem på den ytterste venstrefløyen - sprengt ti bomber. I de fleste tilfeller er ingen blitt såret.

Tidligere i år ble seks medlemmer av den mest voldelige av gruppene - Revolusjonskampen (Revolutionary Struggle) - arrestert. Gruppen har tatt på seg skylden for granatangrepet mot den amerikanske ambassaden i Hellas i 2007 og står på både USAs og EUs terrorlister.

Også denne gangen rettes mistanken mot Revolusjonskampen. Terroreksperter tror at gruppen kan ha ønsket å sende en beskjed om at den ikke lar seg knekke - og at den kan slå til midt i hjertet av den greske regjeringen.

Papandreou fordømmer

I en tale i parlamentet i Aten i dag fordømte statsminister George Papandreou terrorangrepet.

LES OGSÅ: Bombeeksplosjon i Aten

– Alle grekere fordømmer dette og avskyr denne kriminelle handlingen. Nå som folk kjemper en daglig kamp for å få landet på fote igjen og gjenopprette vår troverdighet, kommer disse skulte mordere for å kvele fred, sikkerhet, ro og vårt lands image internasjonale. De vil mislykkes fordi vårt samfunn vil ikke la seg terrorisere, sa Papandreou.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt