Hopp til innhold

Mange omkomne i den verste tornadosesongen i USA på 40 år

Dødstallene etter uværet i USA fortsetter å stige. I Tuscaloosa i Alabama ble deler av byen jevnet med jorden av en tornado.

Video a24e4965-3db5-437d-bc71-a4809de6c816.jpg

NETT-TV: Kraftige tornadoer herjer flere av sørstatene i USA. Her fra Philadelphia, Mississippi og Tuscaloosa, Alabama. Sistnevnte delstat er hardest rammet.

Tornado i Alabama

Mandy Coolidge leter etter familiebilder i ruinene av hjemmet sitt i Birmingham, Alabama.

Foto: Butch Dill / Ap

Uværet som har herjet landet de siste dagene, er det verste på 40 år, og hardest rammet er Alabama hvor 131 personer så langt har mistet livet.

– Vi venter at dødstallet kommer til å stige, sier guvernør i delstaten Robert Bentley.

– Hørtes ut som en motorsag

De største ødeleggelsene så langt skjedde da en enorm tornado raste gjennom Tuscaloosa i Alabama og tok livet av 15 personer.

I en del av byen, som har 95.000 innbyggere, er flere butikker, bensinstasjoner og andre forretninger jevnet med jorden.

– Det hørtes ut som en motorsag. Du kunne høre vrakrestene bli slengt mot ting. Alt jeg har igjen er noen få klær og verktøy som var for tunge til å bli tatt av stormen, sier Steve Niven som studerer ved universitetet i byen.

– Jeg alltids kjøpe meg nye ting, men du kan ikke erstatte mennesker. Jeg føler med dem som har mistet sine nærmeste, sier Niven til nyhetsbyrået Reuters.

En million strømløse

Foreløpige dødstall fra andre delstater viser at 32 har mistet livet i Mississippi, 11 i Arkansas, 10 i Georgia, åtte i Virginia og to i Louisiana.

De mer enn 100 tornadoer har fått selskap av flere kraftige stormer som har jevnet nabolag med jorden, veltet biler og revet ned trær og lyktestolper.

I Alabama er så mye som én million mennesker uten strøm, og myndighetene har stengt ned atomkraftverket Browns Ferry fordi det jobbes med å utbedre skader som uværet har ført til på strømnettet.

Lover føderal hjelp

President Barack Obama har erklært unntakstilstand i Alabama og har lovet delstaten føderale krisemidler.

– Våre hjerter går ut til alle dem som er rammet av ødeleggelsene. Vi står klare til å fortsette bistanden til menneskene i Alabama, twitret Obama torsdag.

Tornado i Alabama

Familien Harrison reddet livet ved å gjemme seg i tilfluktsrommet i huset deres.

Foto: Gary Cosby Jr / Ap

Det er ikke uvanlig med tornadoer i Midtvesten og sørstatene i USA, men sjelden har de vært så ødeleggende som under årets sesong.

SISTE NYTT

Siste nytt