Ti sykehus bombet på ti dager i Syria

Nå pågår de verste kampene siden Aleppo. Flere hundre tusen syrere får ikke medisinsk behandling fordi sykehus er truffet av bomber.

jente er skadd

FAMILIEN DREPT: Den unge jenta i rullestol får medisinsk behandling på et sykehus i Idlib i Syria. Hennes foreldre og søsken ble drept i et bombeangrep mot landsbyen Quneitra 25. september i år.

Foto: Ibrahim Yasouf / AFP

Partene i krigen i Syria har trappet opp krigshandlingene. Lederen for Det internasjonale Røde Kors i Syria, Marianne Gasser, sier at hundretusener er avskåret fra å få medisinsk behandling, fordi sykehus er ødelagt av bomber.

De siste ti dagene er ti sykehus bombet i Syria, forteller Gasser til nyhetsbyrået Reuters.

Hun forteller om hvordan bombene rammer sivile. En av historiene er om en familie på 13 medlemmer som flyktet fra krigshandlinger i byen Deir al-Zor. Ti av dem døde da de ble truffet av bomber mens de flyktet.

russisk bombefly i Syria

19 september innledet russiske og syriske bombefly en ny bølge med angrep mot flere byer i Syria. Dette er russere som klargjør bombeflyet Sukhoi SU-25 på en flybase i Syria. Bildet er tatt 16. mars 2016.

Foto: Vadim Grishankin / AFP

Bomber sykehus

Leger Uten Grenser (MSF) bekrefter det Røde Kors forteller. Til det franske nyhetsbyrået AFP forteller organisasjonens folk i Syria at sykehus må stenge fordi de er truffet av bomber eller risikerer å bli truffet.

– Sykehus blir åpenbart ikke spart fra bombardementene i Islib, og det er en skandale. Det sier Bricede le Vingne, operasjonsleder i MSF i Syria.

Ny bølge massive luftangrep

Russiske og syriske fly begynte å bombe flere steder i Syria 19. september. Det var starten på en ny bølge med massive angrep mot mål i flere byer.

Bevisst eller ubevisst, krigsflyene har sluppet bomber over flere sykehus.

Tirsdag i forrige uke måtte Leger Uten Grenser stenge det største sykehuset i Hama. Det er spesielt alvorlig fordi det var det eneste som kunne utføre kompliserte kirurgiske inngrep i området.

helsepersonell ved bombekrater

En helsearbeider står ved et bombekrater der det tidligere var et medisinsk senter. Bildet er fra 1. oktober 2016 og er tatt i al-Sakhour nær Aleppo.

Foto: Thaer Mohammed / AFP

3000 drept i september

September har vært den mest dødelige måneden i Syria dette året. Minst 3000 mennesker er drept, blant dem er det 955 sivile. Det hevder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Av de sivile ofrene i september er hele 70 prosent drept i luftangrep utført av Syria og Russland, men også fra bomber fra den USA-ledede koalisjonen.

IS mindre svekket?

Den siste tiden har det kommet en rekke meldinger om at Den islamske Staten (IS) er svekket. Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har drevet IS ut av Hama-provinsen. Det hevder SOHR. Kampene om Raqqa og Deir al-Zor fortsetter og der skal IS være på defensiven.

Samtidig som nyhetsbyråene rapporter om at IS er svekket, kommer det meldinger som overrasker. IS skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha tatt seg inn i en by i Homs-provinsen.

Sist helg snek IS-soldater seg inn i byen al-Qaraytain. Der skal det ha pågått harde kamper denne uka. Flere kristne familier bor i byen som er omringet av syriske regjeringsstyrker.

is konvoi nær Raqqa

IS-kolonne nær Raqqa i Syria. IS skal være på vikende front i Syria. Men meldingene om at IS har tatt kontroll over en by i Homs-provinsen kan vise at IS ikke er så svekket som mange har trodd. Uvisst når bildet ble tatt og av hvem. Bildet er sendt ut av nyhetsbyrået Ap.

Foto: Uncredited / AP

I forhold til for ett år siden er IS svekket. De er drevet ut av 50 landsbyer, ifølge eksilgruppa SOHR som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

USA støtter opposisjonsgruppen Syrian Democratic Forces (SDF) som for tiden kjemper mot IS i Raqqa og Deir al-Zor.

Mer enn 330.000 sivile er blitt drept siden den syriske borgerkrigen brøt ut i 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt