Verste flom i Frankrike på ti år

Fire personer har omkommet, to er savnet og mer enn 1500 personer har måttet evakuere sine hjem etter at en rekke elver i sørlige Frankrike har gått over sine bredder.

Flom i Frankrike
Foto: RAYMOND ROIG / Afp

– Jeg er 42 år, og jeg har aldri opplevd noe som dette, sier Kristel Gregori, som bor i Argeles, i nærheten av elva Massane.

Elva, som vanligvis tørker helt opp, er nå forvandlet til en tjue meter bred elv, som har slukt i seg en rekke parkerte biler.

Sørlige Frankrike har den siste tida blitt rammet av en rekke stormer og oversvømmelser som har røsket med seg trær, hustak og biler.

Fire har omkommet, og to er savnet etter de kraftige stormene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Evakuerer innbyggere

Mellom 800 og tusen personer måtte evakueres søndag. Allerede har i underkant av 400 personer forlatt sine hjem i Canet, Argeles-sur-Mer og Barcares ved kysten av Middelhavet.

– Vi evakuerer innbyggere som bor innen 200 meters avstand på begge sider av elva, opplyser franske myndigheter søndag.

Elva Berre er også flommet over. Det er nå en meter over flomnivået i 1999, som kostet 35 personer livet.

Flom i Frankrike

Elva La Berre har gått over sine bredder og oversvømt byen Portel-des-Corbieres.

Foto: ERIC CABANIS / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt