NRK Meny
Normal

Slik stemmer norsk-amerikanerne

Det er rundt 5,5 millioner mennesker som regner seg som norsk-amerikanere i USA. Rick Santorum kan trolig takke denne velgergruppen for at han vippet seieren i Iowa i sin favør.

USA valg 2012 republikanske kandidater

De republikanske preidentkandidatene Ron Paul (f.v.), Rick Santorum, Mitt Romney og Newt Gingrich hører på nasjonalsangen under debatt i Mesa, Arizona i februar.

Foto: DON EMMERT / Afp

Jon Gelius, USA

De norsk-amerikanske velgerne oppfattes som verdikonservative, og særlig i Midtvesten kjemper de republikanske presidentkandidatene om deres gunst.

Totalt regner rundt 5,5 millioner amerikanere seg for å være av norsk avstamning i USA. Det er omtrent like mange som de jødiske velgerne. Ved valget i 2008 hadde rundt 150 millioner amerikanerer registrert seg for å stemme.

Norges ambassadør til USA, Wegger Chr. Strømmen, mener norsk-amerikanerne er en viktig velgergruppe, både på grunn av sitt antall og sitt verdigrunnlag.

– Jeg tror mange opplever de norsk-amerikanske miljøene som verdikonservative. De følger mye den politiske stemningen i områdene de bor, sier Strømmen til NRK.

Wegger Chr. Strømmen

Norges ambassadør til USA, Wegger Chr. Strømmen, mener Santorum kan takke norsk-amerikanere for seieren i Iowa.

Foto: Anders Brekke / NRK

Norske Santorum-kommuner

I reklamekampanjer for Rick Santorum fremheves han som redningsmannen for USA. Den konservative, katolske kandidatens popularitet har skutt fart de siste ukene, og han puster nå favoritten Mitt Romney i nakken.

Santorum tok en overraskende trippelseier i Missouri, Colorado og norskpregede Minnesota.

At han også klarte å vippe den første delstaten Iowa i sin favør, kan Santorum trolig takke norsk-amerikanere for, mener Strømmen.

– Nordmenn i Iowa er spredt over hele delstaten, men det er særlig to-tre kommuner med tungt norsk innslag, og der virker det som om relativt mange har stemt på Santorum, sier Strømmen.

Santorum har fått de norsk-amerikanske stemmene til tross for at han er katolikk. Det forklarer Norges USA-ambassadør med grunnleggende, kristne verdier.

– Han står for en hel del av de kristne verdiene som mange av de norskættede protestantene i Iowa støtter opp om, mener Strømmen.

Santorum vinner i Iowa

Rick Santorum feirer seieren i Iowa.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Kristen-konservative mindre samstemte

Mormoneren Romney ser ut til å havne i republikansk tvekamp med katolikken Santorum. Kandidatenes religiøse overbevisning står altså i kontrast til norsk-amerikanernes tradisjonelle protestantiske arv.

Norges ambassadør mener det kristen-konservative miljøet i USA er i endring og at det ikke fremstår så samstemt som en maktfaktor som ved tidligere valg.

– De kristen-konservative miljøene er ikke så sterke som de var. Tidligere utgjorde de en solid blokk, men de virker ikke så politisk markante og aktive som tidligere. Det er ikke sikkert det er færre av dem, men de er mer spredt ut enn ved tidligere valg, sier Wegger Strømmen.

To av fem for Santorum

To av de fem tyngste norsk-amerikanske delstatene har til nå valgt sin republikanske kandidat.

Både Iowa og Minnesota valgte Rick Santorum.

I mars avgjør Wisconsin og Nord-Dakota hvem de foretrekker som Obamas republikanske utfordrer, mens Sør Dakota holder delstatsvalg i juni.

Først da får vi vite om de norsk-amerikanske delstatene bare har en republikansk favoritt, nemlig Rick Santorum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt