NRK Meny
Normal

Verdensmester i vakre kvinner

Venezuela har flere internasjonale missetitler enn noe annet land. Bak den skjønne fasaden ligger hardt arbeid, kirurgi og masse penger.

VENEZUELA/ Miss Venezuela 2011 Irene Esser and Miss Venezuela World 2011 Gabriela Ferrari wave to the media as they arrive to a news conference in Caracas
Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

DOUNIAMAG-BRITAIN-LIFESTYLE-MISSWORLD DOUNIAMAG-BRITAIN-LIFESTYLE-MISSWORLD

Miss World 2011, Ivian Lunasol Sarcos Colimenares.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Kledd i rosa paljetter og fjær ble Ivian Lunasol Sarcos Colimenares kronet til verdens vakreste kvinne i London sist søndag.

Dermed innkasserte hun Venezuelas sjette Miss World-seier, som sammen med en drøss med andre internasjonale missetitler gjør Venezuela til verdensmester i vakre kvinner.

Misseindustri

Hjernen bak missetitlene er Osmel Sousa, presidenten for organisasjonen Miss Venezuela, som i 1969 meldte overgang fra reklamebransjen til misseindustrien.

Siden den gang har han forvandlet unge kvinner med lange ben til skjønnhetsdronninger, gjennom knallharde måneder på farmen "Finca Miss Venezuela" utenfor hovedstaden Caracas.

Her blir jentene drillet i hvordan de skal oppføre seg, ordlegge seg og gå på catwalken. I tillegg perfeksjoneres det ytre gjennom harde slankekurer, treningsprogram, tannbehandlinger og plastiske operasjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Osmel Sousa

Osmel Sousa, president i Miss Venezuela, forvandler søte jenter til skjønnhetsdronninger. Her fra konkurransen Miss Venezuela 2011.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Nasjonalsport

Men missekåringer er ikke forbeholdt store nasjonale og internasjonale TV-begivenheter i Venezuela. De er overalt, nærmest som en slags nasjonalsport.

Kåringen av Miss Venezuela er landets mest sette TV-program. Det er vanskelig å finne en skole eller en landsby uten en egen missekåring, og kåringer av skjønnhetsdronninger er en viktig ingrediens i karnevalsfeiringer over hele landet.

I Venezuela har til og med bedriftsidrettsturneringer sine egne missekåringer.

Under bedriftsidrettsmesterskapet Juegos Interempresas i industribyen Ciudad Guayana, stiller bedriftene som deltar i turneringen med hver sin missekandidat. Vinneren kåres i et spektakulært show arrangert over samme lest som nasjonale og internasjonale missekåringer.

– Målene hennes er 94 - 65 - 94, og hun liker å jobbe som modell, danse og synge, fortalte programlederen for showet i 2008 om kandidaten fra det statlige energiselskapet Edelca, som det året gikk av med seieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VENEZUELA-MISS VENEZUELA-PRACTICE VENEZUELA-MISS VENEZUELA-PRACTICE

I kø for å bli neste store skjønnhetsdronning: Deltakerne i Miss Venezuela 2011.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Starter tidlig

– Venezuela er velsignet med olje og vakre kvinner, sier mange venezuelanere.

Men akkurat som oljen må de vakre kvinnene også raffineres før de kan gjøre suksess internasjonalt. Og da er det viktig å begynne tidlig.

I konkurransen "Årets barnemodell Venezuela" spankulerer ni år gamle jenter veslevoksent over scenen i tung sminke, høye hæler og badetøy, mens de vrikker på hoftene og smiler sine beste innøvde smil.

Små jenter, særlig i øvre sosiale lag, blir oppdratt til å posere som modeller nesten før de lærer seg å gå.

Fra treårsalderen kan de sendes på spesielle misseskoler, og for unge jenter fra ressurssterke familier er det ikke uvanlig å få et par silikonpupper i 15-årsgave.

You Tube: Missekonkurranse for barn 1

You Tube: Missekonkurranse for barn 2

Pupper på kreditt

VENEZUELA-ELECTIONS-SAEZ

Miss Universe 1981, Irene Sáez, var Hugo Chávez' største konkurrent i presidentvalget i 1998.

Foto: BERTRAND PARRES / AFP

Plastisk kirurgi er big business i Venezuela, og overalt finnes reklame for enkle veier til et "mer harmonisk og proporsjonert utseende".

Selv om plastiske operasjoner er billigere i Venezuela enn i vestlige land, er de først og fremst forbeholdt de øvrige sosiale lag i et svært klassedelt samfunn.

De fleste er åpne om inngrepene de har utført, og det kan virke som "jo synligere, jo bedre", er det estetiske idealet som råder. Kanskje fordi et synlig inngrep nettopp beviser at du har råd til det.

Men plastiske operasjoner er i ferd med å bli mer tilgjengelig også blant mindre priviligerte venezuelanere.

Det er ikke noe problem å handle et par silikonpupper på kreditt, banker gir gladelig ut lån dersom du vil rette på nesa, og det sies at det er enklere å få kjøpt seg et par pupper enn klær.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VENEZUELA-BEAUTY-MISS VENEZUELA VENEZUELA-BEAUTY-MISS VENEZUELA

Deltakere i Miss Venezuela 2011.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Bruker milliarder på utseendet

Andre deler av skjønnhetsindustrien tjener også godt på det utseendefikseringen.

MISSUNIVERSE/ Fernandez, Miss Universe 2009 of Venezuela, holds up her country's flag during the 2010 Miss Universe pageant in Las Vegas

Miss Universe 2009, Stefanía Fernández, markerer sin motstand mot president Hugo Chávez ved å holde opp et venezuelansk flagg med sju stjerner. Det offisielle flagget har nå åtte stjerner, etter at Chávez endret det i 2006.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

I 2004 brukte venezuelanere til sammen over en milliard dollar på skjønnhetsprodukter, ifølge tall fra forskningsinstituttet Euromonitor International.

Venezuelanske kvinner i alle samfunnslag bruker omkring en femtedel av inntekta si på å se bedre ut.

Et paradoks, hevder noen, i et land som ifølge president Hugo Chávez er på vei mot sosialisme.

Chávez selv følger missekåringene med stor begeistring, men ønsker samtidig at Venezuela skal bli et mindre materialistisk samfunn.

I mellomtiden står venezuelanske jenter i kø for å bli landets neste store skjønnhetsdronning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt