NRK Meny
Normal

Verdenskjent animasjonsmester til kamp mot militærbaser

I årevis har han skapt animasjonsperler som «Chihiro og heksene», og «Totoro», til begeistring for et internasjonalt publikum. Nå blir han frontfigur i den innbitte kampen mot amerikanske militærbaser på Okinawa i Japan.

Animasjonsskaper Hayao Miyazaki til kamp mot militærbaser

Den kjente japanske tegnefilmskaperen Hayao Miyazaki kaster seg inn i kampen mot byggingen av en amerikansk militærbase i korallrevet ved Henoko, Okinawa.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN/ / Reuters/Ap

– Det er nødvendig å demilitarisere Okinawa for å skape fred i Øst-Asia, sier den verdenskjente tegneseriefilmskaperen Hayao Miyazaki i et notat, gjengitt i Japan Times.

Med «Vinden stiger» laget han trolig sin siste film, men «hele klodens bestefar» blir nå frontfigur i kampen mot en ny amerikansk militærbase på de vakre korallrevene ved Henoko på Okinawa, sør i Japan.

Gjør deg klar for en åpenbaring av et eventyr!

Chihiro og heksene regnes som et av mesterverkene til animasjonsskaperen Hayao Miyazaki. Han hevder å ha laget sin siste film, men blir nå frontfigur for motstandsbevegelsen mot amerikanske militærbaser på Okinawa, sør i Japan.

Miyazaki ble spurt av det nyopprettede Henoko-fondet på Okinawa, om han ønsket å stå på barrikadene for denne saken og han takket ja.

– Jeg tenkte at jeg ikke har noe annet valg enn å støtte dem, når folket på Okinawa er så fast bestemt på å motsette seg planene, sier Miyazaki, ifølge AFP.

Årelang konflikt

Kjendisens støtte er det siste utspillet i en bitter, mangeårig konflikt, der en talefør gruppe demonstranter står steilt imot regjeringene i både USA og Japan, som ønsker å flytte den omstridte Futenma-basen til idylliske og landlige Henoko.

Demonstrasjon mot å bygge amerikansk flybase ved Henoko, Okinawa

Med ordene «Henoko, blokker flyttingen», prøver innbyggere på Okinawa å stanse byggingen av en amerikansk militærbase ved Henoko.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

– Fondets målsetting er å støtte, både mentalt of praktisk, aktivister som jobber mot byggingen av en ny base i Henoko, og dessuten få flyttet den amerikanske basen Futenma ut fra Okinawa, sier lokalpolitiker Yonekichi Shinzato til AFP.

Fondet har til nå samlet inn 834.000 dollar for å bekjempe planene om å bygge den nye militærbasen. Noen av pengene kan bli brukt til kampanjer i amerikanske og japanske aviser.

Trass i heftig motstand lokalt, blant annet fra guvernøren på Okinawa, skal byggeprosessen ha begynt.

«Eneste mulighet»

Okinawas guvernør, Takeshi Onaga, prøvde nylig å overbevise statsminister Shinzo Abe om å skrinlegge planene, til ingen nytte.

Forsvarssjefer og diplomatiske ledere i både Japan og USA, hevdet sist måned, at planen om å flytte Futenma-basen til kysten ved Henoko var «eneste mulighet».

Den amerikanske flybasen Futenma ligger midt i byen

Rullebanen til den amerikanske militærbasen Futenma ligger midt i en by. Lokalbefolkningen har opplevd at helikopter styrter i nabolaget, og at kvinner blir voldtatt av marinesoldater.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

47.000 amerikanske soldater er utplasserte i Japan under sikkerhetsavtalen mellom de to landene, og halvparten av disse er på Okinawa. Mange okinawere mener at tallet er for høyt.

Det er sterk lokal motvilje mot at rullebanen til den amerikanske marinebasen Futenma er plassert midt i en tettbefolket by, men planen om å flytte basen er altså også blitt møtt med kraftige demonstrasjoner.

Mange mener at området har båret byrden av sikkerhetsavtalen lenge nok, og vil ha et Okinawa fritt for militærbaser. Andre frykter likevel de økonomiske konsekvensene om basene forsvinner.

Okinawere jakter på kråkeboller ved Henoko

Lokale fiskere leter etter kråkeboller like utenfor Henoko, der byggingen av en ny militærbase allerede er i gang. De vakre naturområdene er ett av argumentene som brukes flittig av lokalbefolkningen for å hindre at basen blir bygd.

Foto: ISSEI KATO / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt