Hopp til innhold

Verdens største fly på vingene for første gang

Verdens største fly har gjennomført sin første testflyging. Det skal kunne frakte opp raketter som skal skytes ut i verdensrommet.

Det største flyet som er bygget tar av for første gang. Stratolaunch tar av fra Mojave-ørkenen i California. Håpet med dette flyet er at det i fremtiden kan skyte raketter inn i rommet fra luften i stedet for bakken. 
Foto: DNC

Det største flyet som er bygget tar av for første gang. Flyet tar av fra Mojaveørkenen i California. Håpet med dette flyet er at det i fremtiden kan skyte raketter inn i rommet fra luften i stedet for bakken. Foto: DNC

Avstanden fra vingetipp til vingetipp er 117 meter, et vingespenn som er 50 prosent større enn på superjumboen Airbus A380. Flyet har 28 landingshjul.

Inntil nå har det kun blitt gjort tester på bakken, før det lørdag fløy to og en halv time over Mojaveørkenen.

Skal frakte raketter

Flyet, som har fått navnet Roc, er designet for å kunne frakte opp en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.

Verdens største fly

Flyet har et vingespenn på 117 meter.

Foto: Matt Hartman / AP

– For en fantastisk flytur! Dagens flyging er et steg videre i vårt oppdrag om å kunne tilby et smidig alternativ til oppskytinger som krever kraftige raketter, sier administrerende direktør Jean Floyd i Stratolaunch Systems Corp, som har bygd flyet.

To skrog og seks motorer

Flyet hadde en toppfart på 304 kilometer i timen og nådde en høyde på 17.000 fot, som tilsvarer 5.182 meter.

Det enorme flyet har to skrog og seks motorer som tilsvarer dem som sitter på en Boeing 747 Jumbojet. Tanken er at raketten som igjen skal frakte satellitter ut i rommet, skal henge mellom de to flykroppene.

Flyet hovedsakelig konstruert av karbonfibermateriale istedenfor aluminium, for å gjøre det så lett og sterkt som mulig, melder CNN.

Laster Twitter-innhold

Firmaet Stratolaunch ble grunnlagt av nå avdøde Paul Allen som startet Microsoft sammen med Bill Gates i 1975.

– Paul hadde vært stolt over denne historiske hendelsen. Flyet er en bemerkelsesverdig prestasjon av ingeniørene og vi gratulerer alle de involverte, sa søsteren hans, Jody Allen, da den vellykkede flyturen var et faktum.

Verdens største fly

Flyet ble tatt ut av hangaren for første gang i mai 2017.

Foto: April Keller / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.