Hopp til innhold

Verdens nordligste øy kan være oppdaget

Forskere har kommet over det som kan være verdens nordligste punkt med fast land. Den nye danske øya i Polhavet er 60 ganger 100 meter.

En dansk-sveitsisk forsker ekspedisjon kan ha funnet verdens nordligste øy utenfor Grønland.

Den nyoppdagede øya ligger midt i isen i Polhavet og kan være skapt av at isen har skubbet opp havbunnen.

Foto: Julian Charriere / Reuters

– Det var ikke noe mål å finne noen ny øy. Vi dro dit for å ta prøver, forteller polarforskeren Morten Rasch til Danmarks Radio.

Rasch er vitenskapelig leder for forskningsstasjonen Arktisk Station på Grønland.

Han og en gruppe med tre danske og tre sveitsiske forskere trodde de hadde kommet til øya Oodaaq, da de i forrige måned skulle samle inn data for å undersøke hvordan typer liv som kan finnes på landpunkter midt i Polhavet.

Oodaaq ligger like utenfor nordøst-tuppen av Grønland, bare 705 km sør for Nordpolen, og ble oppdaget av danske vitenskapsfolk i 1978.

Rasch forteller at forskergruppen tok helikopter fra Kap Morris Jesup, det nordligste fastlandspunktet på Grønland, og skulle etter planen lande på Oodaaq-øya.

– Man kikker ut over en masse havis og prøver å få øye på noe stort i isødet. Og vi fant en øy på 60 ganger 100 meter, som vi landet på, sier Rasch til DR.

Da forskergruppen skulle slå fast sin nøyaktige posisjon, viste det seg at de ikke befant seg på Oodaaq, men 780 meter lengre nordvest.

En dansk-sveitsisk forsker ekspedisjon kan ha funnet verdens nordligste øy utenfor Grønland.

Rundt øya driver isen i store flak.

Foto: Julian Charriere / Reuters

Isen avdekket øya

Øya består av isbreavleiringer og mudder. Den har frem til nå vært skjult av is. Når pakkisen i området startet å flytte på seg, har den kommet til syne.

Ifølge den vitenskapelige lederen av Arktisk Station kan øyer oppstå ved at havisen skubber til havbunnen, som løfter seg opp og blir til et fast punkt med land.

Selv om isen rundt Grønland er i ferd med å minske som følge av klimaendringene, skal det bare være den naturlige forflytningen av is som gjorde at øya «dukket opp».

Klimamessig er øyer i isødet interessante fordi de kan gi svar på hvilke typer liv som kan leve under så ekstreme vilkår.

Dataene som de dansk-sveitsiske forskerne har samlet inn, skal også brukes for å kaste lys over klimaendringene på Grønland.

En dansk-sveitsisk forsker ekspedisjon kan ha funnet verdens nordligste øy utenfor Grønland.

Det meste av øya består av jord og isbreavleiringer.

Foto: Julian Charriere / Reuters

Som de gamle oppdagerne

Ekspedisjonen var finansiert av den sveitsiske forretningskvinnen Christiane Leister, som har stiftet Leister Foundation.

– Det er litt som de gamle oppdagerne, som trodde de gikk i land et sted, men som fant et helt annet sted, sier Leister til nyhetsbyrået Reuters.

Ulike amerikanske forskningsekspedisjoner har de siste tiårene søkt etter verdens nordligste punkt.

I 2007 fant den amerikanske arktisk-veteranen Dennis Schmitt et punkt med land som ligger like ved øya som ble oppdaget i sommer.

Christiane Leister

Christiane Leister finansierte forskningsekspedisjonen som fant tilfeldig den nordlige øya.

Foto: Julian Charriere / Reuters

Blir Danmark større?

Forskerne har foreslått at nyoppdagelsen skal få navnet Qeqertaq Avannarleq, som betyr «den nordligste øya» på grønlandsk.

Det er det grønlandske stedsnavneregisteret som endelig bestemmer navnevalget.

For at Danmark skal kunne legge til øya som en del av sitt offisielle territorium, må den tilfredsstille visse krav. Den må blant annet være synlig over havoverflaten ved høyvann.

– Den tilfredsstiller kravet til en øy, sier professor Rene Forsberg til Reuters.

Han leder det danske instituttet for romforskning og romteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet og var med på ekspedisjonen som oppdaget Oodaaq i 1978.

Forsberg er også rådgiver for den danske regjeringen og tror ikke det er bryet verdt med å få erklært Danmark større.

– Disse små øyene kan dukke opp og forsvinne igjen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt