Hopp til innhold

Verdens mest ubestikkelige gjeng

Medlemmer av det Norad-støttede nettverket av verdens fremste korrupsjonsjeger lever konstant under drapstrusler. Nå er det laget film om de ubestikkelige, med Eva Joly i spissen.

Video De ubestikkelige korrupsjonsjegerne

TV-reportasje om de ubestikkelige korrupsjonsjegerne

Erik Aasheim

– Det at korrupsjonen eksisterer i den utstrekningen den gjør, gjør at verden i dag er en mye mer usikker plass å leve for oss alle. Korrupsjon er vår tids pest, sier Eva Joly.

I 2005 startet norskfranske Joly et nettverk med 25 av verdens fremste korrupsjonsjegere.

To ganger i år møtes de i hemmelighet for å snakke om de kompliserte sakene som ofte involverer etterforskning av presidenter og toppsjefer. Prosjektet finansieres av norske Norad.

Ensomt yrke

– Å etterforske korrupsjon er et ensomt yrke, det tar lang tid og du er under sterkt press. Det er viktig å ha et sted der du blir sett av andre, med folk som virkelig forstår hva du holder på med og som hjelper deg med å få saken båret frem.

Det blir også vanskeligere å henlegge en sak, fordi på møtene våre må du også fortelle hvorfor du valgte å avslutte en etterforskning, sier Eva Joly til NRK.

Joly valgte ut etterforskere og statsadvokater hun kjente rundt i verden til å bli medlemmer.

– Her er de håndplukket og det er virkelige mennesker som ønsker å forandre verden, sier Eva Joly.

Kollegene drept

En av korrupsjonsjegerne kommer fra Nigeria.

– De som jobbet sammen med meg ble drept, forteller den nigerianske statsadvokaten Nuhu Ribado i dokumentarfilmen Nettverket – korrupsjonsjegernes verden.

Filmen er laget av dem norske regissøren Hege Dehli, som har besøkt flere av nettverkets medlemmer i sine hjemland.

Der har Nuhu Ribado i flere år har etterforsket landets politiske og økonomiske elite. Han bygget opp og ledet Nigerias første antikorrupsjonsenhet i årene 2003-2008.

En av hans største saker var etterforskningen av guvernør James Ibori, som styrte den mest oljerike delstaten Delta.

Ribado mente hadde stukket milliarder av oljepenger i egen lomme.

Guvernøren brukte alle midler for å stoppe etterforskningen.

– Han prøvde å bestikke meg. Han ga meg 15 millioner dollar i kontanter i bager. Jeg tok i mot pengene, tok dem med til sentralbanken i Nigeria og brukte dem som bevis for å bringe ham inn for retten.

– Men fem dager etter at jeg hadde tatt ut tiltale, ba presidenten meg om å forlate jobben, sier Nuhu Ribado.

President i landet den gang var Umaru Musa Yar'Adua, som hadde ry på seg for å være en ærlig mann i et gjennomkorrupt samfunn.

Nigeria, som en gang var ett av Afrikas rikeste land, regnes nå som ett av verdens mest korrupte. De store oljeinntektene har gitt muligheter for denne uheldige utviklingen og er også årsaken til den bitre rivalisering mellom nord og sør og den politiske ustabiliteten i landet.

Forsøkt drept

– Etterforskerne i nettverket lever under sterkt press. Og makthaverne mangler ikke fantasi for å prøve å få fjernet dem, sier Eva Joly.

I 2008 måtte Nuhu Ribado rømme Nigeria på grunn av drapstrusler. Da var han blitt fysisk angrepet to ganger, en annen gang ble han forsøkt skutt.

– Kulen traff heldigvis bilen jeg kjørte, så jeg overlevde, sier han.

Før han rømte, hadde han bragt 600 saker inn for retten. Etter to år i utlandet kom Nuhu Ribado kom tilbake til Nigeria.

– Hadde jeg blitt i landet, ville de ha drept meg. Det er jeg ikke i tvil om, sier han

– Ribado er ikke bare en helt. Han inkarnerer håpet for meg. Det er takket være folk som ham, som er villig til å ta personlig risiko, at man kanskje en dag vil vinne kampen mot korrupsjon, sier Eva Joly.

I april 2010 ble den tidligere guvernøren James Ibori arrestert i England. Han skal nå bli stilt for retten i tre ulike korrupsjonssaker.

– I et land med korrupsjon vil vi ende opp med grupper av folk som er ekstremt rike, mens resten er ekstremt fattige. De rike folkene kontroller alt, pengefond, finansinstitusjoner og næringsliv. Samtidig leder de også regjeringsinstitusjoner.

– Det er grådigheten som driver dem. Men hva skal de med ti hus, når de bare kan bo i et av dem av gangen? Det har ingen menig, sier Nuhu Ribado i dokumentarfilmen.

Likkister i posten

Eva Joly vet selv hvordan det er å leve med drapstrusler. Under etterforskningen av den franske Elf-skandalen måtte hun i flere år ha livvakter døgnet rundt.

Saken rystet Frankrike. Aldri før hadde en dommer gått etter makteliten på denne måten.

Hun avslørte at det franske oljeselskapet hadde brukt 30 milliarder kroner på smøring av politikere verden over. Nærmere 100 personer ble tiltalt, blant andre tidligere utenriksminister Roland Dumas.

Saken ga Eva Joly ry som Europas mest nådeløse korrupsjonsjeger.

Eva Joly og Roland Dumas

Saken mot det franske oljeselskapet Elf ble et gjennombrudd i kampen mot internasjonal korrupsjon. Eva Joly (bak) tauet inn den tidligere utenriksministeren Roland Dumas og fikk ham dømt i saken. Aldri hadde så mange i den franske eliten måtte stå til rette.

Foto: THOMAS COEX / AFP

– Det er veldig ubehagelig, du er redd noen ganger, sier Eva Joly om alle drapstruslene hun fikk, blant gjennom små likkister i postkassen hennes.

– Jeg tror det er som å leve med en sykdom. Du klarer å la være å tenke på det hele tiden. Du prøver å leve som vanlig, men av og til så skyller det inn over deg.

– Det er helt unikt, og det er umenneskelig. Da er det veldig viktig å ha nære kolleger som forstår, sier hun til NRK.

Sagaøyas kollaps

I dag er Eva Joly Europa-politiker og presidentkandidat i Frankrike for Det europeiske miljøpartiet/De grønne.

Kampen mot skatteparadiser og korrupsjon er nå blitt politikk for den norskfranske 68-åringen. Hennes siste korrupsjonssak som etterforsker var på Island.

I 2009 begynte hun som spesialrådgiver for påtalemyndighetene i etterforskningen av finansvesenets sammenbrudd i landet.

Jobben var å finne ut hva som virkelig skjedde da pengene forsvant fra sagaøya. Det har endt med en knusende rapport på 3500 sider.

– Dette er historien om hvordan 30-40 personer klarte å sette en stopper for Islands økonomiske vekst. Jeg gleder meg til rettssaken. Jeg gleder meg til å vise verden hvordan disse såkalte bankmennene agerte, sier Eva Joly.

Hennes islandske assistent trodde ikke sine egen øyne da de to begynte å grave i denne saken.

– Det var et sjokk å oppdage hva slags samfunn vi hadde. At det var så motbydelig korrupt og kriminelt. Alle har på en eller annen måte lidd under denne saken, sier Jon Thorisson.

I dokumentarfilmen forteller han at bankene i årevis fortalte islenderne at de ikke skulle putte pengene på vanlige sparekonti, men i pengefond.

– De ble markedsført at de var like trygge som vanlige sparing. Det viste seg at disse fondene var tomme, det var vedløse papirer. Mange mistet alle de eide, sier Jon Thorisson.

Korrupsjonsnettverket har vært til stor hjelp forJoly under arbeidet på Island.

– Hvorfor skulle ikke også statsadvokater være effektive. Hvorfor er det bare forbrytere som skal ha nettverk? spør Eva Joly.

Dokumentaren Nettverket – korrupsjonsjegernes verden vises på NRK 2 6. desember 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt