Hopp til innhold

Verdens mest forurensede øy

En ubebodd øy i Stillehavet antas å være verdens mest forurensede. På Henderson Island har australske forskere funnet 37,7 millioner plastbiter. Det er den høyeste tettheten av menneskeskapt søppel som noen gang er registrert.

En ubebodd øy i Stillehavet antas å være verdens mest forurensede. På Henderson Island har australske forskere funnet 37,7 millioner plastbiter.

SØPPELPROBLEMER: Forskere fant hundrevis av krabber på Henderson Island som bodde i plastsøppel som både er giftig og har skarpe kanter slik at krabbene skader seg.

Hendersons Island som egentlig er en idyllisk korallatoll dekkes i dag delvis av 18 tonn plastsøppel. Øyen i Sør-Stillehavet ligger nær sentrum av havstrømmen «Gyre» som er kjent for sin opphopning av plastsøppel fra båter og Sør-Amerika.

Professor Jennifer Lavers ved marine og arktiske studier på Universitetet i Tasmania sier til The Guardian at den enorme mengden plastavfall på Henderson Island overgikk alt hun noen gang hadde sett.

Aldri vært verre

– Jeg har reist til noen av de mest avsidesliggende øyer i verden og uansett hvor jeg har vært, i hvilket år og hvilket havområde er historien den samme: Strendene er full av bevis på menneskeskapt aktivitet. Jeg trodde likevel at siden Henderson Island ligger så langt borte ville øyen blitt skånet for den verste søppelen, men jeg tok feil, sier Laverns.

Den fjerntliggende øya som er den største av Pitcairn-øyene, ble utpekt av FN som verdensarvsted i 1988. Øyen er en av få atoller i verden som har vært praktisk talt uberørt av mennesker.

New Zealand Island Trash

MENGDER MED SØPPEL: 18 tonn søppel ligger strødd på den ubebodde øya Henderson Island. Dette er langt fra alt, mye er skjult under sanden.

Foto: Jennifer Lavers / AP

Forskere fra Australia og Storbritannia som har kartlagt søppelproblemet har publisert sine resultater i tidsskriftet « Proceedings of the National Academy of Sciences». Her beskriver forskerne hvordan fjerntliggende øyer fungerer som et sluk for verdens søppel. I tillegg til plastsøppel fant man mengder fiskeutstyr, tannbørster, lightere og barberhøvler.

Alle må ta ansvar

Forskere håper folk nå vil revurdere sitt forhold til plast.

– Svært mye av det vi fant på Henderson Island er dagligdagse ting vi bare bruker en gang. Forbrukerne tenker ikke på hva som skjer videre med tingene når de kastes, sier professor Jennifer Lavers til BBC.

New Zealand Island Trash

EN ØDELAGT IDYLL: Den øde øya har knapt vært påvirket av mennesker før all søppelen ble ført dit med havstrømmer.

Foto: Jennifer Lavers / AP

Lavers viser til at nesten alle øyer i verden og alle arter i havet blir nå påvirket på en aller annen måte av avfallet vårt.

– Det er i dag ikke en eneste person eller land som slipper unna ansvaret her, mener Lavers.

SISTE NYTT

Siste nytt