Verdens ledere fordømmer angrepet i Nice

USA, EU, Nato og statsledere fordømmer angrepet i Nice. Flere beskriver angrepet som terror og kaller det for en «barbarisk handling».

Frihetsengelen i Mexico Cityi franske farger
Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Barack Obama fra talerstolen i Polen

USAs president, Barack Obama tilbyr franske myndigheter hjelp etter nattens angrep i Nice: – Vi står i solidaritet og partnerskap med Frankrike, vår eldste allierte, sier han.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters
Erna solberg

Statsminister Erna Solberg kondolerer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
EU-president Donald Tusk

EUs president Donald Tusk kaller angrepet barbarisk.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

I en uttalelse natt til torsdag tilbyr Obama franske myndigheter «all assistanse de måtte trenge for å etterforske dette angrepet og stille de ansvarlige til ansvar».

– Vi står i solidaritet og partnerskap med Frankrike, vår eldste allierte, når de nå håndterer og reiser seg igjen etter dette angrepet, sier Obama.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sier USA må styrke samarbeidet både med Frankrike og Nato etter terrorangrepet i Nice.

– USA må stå sterkt sammen med Frankrike. Vi må styrke våre allianser, også med Nato, for å spore opp terror og hindre framtidige angrep, sier Clinton til Fox.

Nato i solidaritet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er forferdet og lei seg over terrorangrepet i Nice som har kostet flere titalls mennesker livet.

Norges tidligere statsminister sendte sin melding via sin Twitter-konto.

– Nato står i sterk solidaritet med det franske folket, skriver han.

Laster Twitter-innhold
Jens Stoltenberg på Nato-møtet

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at de står i solidaritet med Frankrike.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Solberg og Brende kondolerer

– Mine dypeste kondolanser går til ofrene for angrepet i Nice og deres familier, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Vi står sammen med Frankrike for å få slutt på terrorhandlingene, skriver Solberg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt sjokkert over det som har skjedd i Nice. Han har kondolert sin franske kollega.

– Mine tanker går til de som er rammet, deres familier og pårørende, sier Brende i en melding på Twitter natt til fredag.

Laster Twitter-innhold

FN og EU: Barbarisk

I en uttalelse fredag morgen fordømmer FNs sikkerhetsråd på det sterkeste lastebilangrepet som kostet minst 80 menneskeliv torsdag kveld.

EUs president, Donald Tusk sier at Europa står sammen med Frankrike i kampen mot vold og hat, mens Belgias utenriksminister, Didier Reynder kaller angrepet barbarisk.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven sier til nyhetsbyrået TT at angrepet er fryktelig.

– Det er et angrep på uskyldige mennesker og mot det åpne og demokratiske samfunn. Jeg føler med hele Frankrike og tenker på alle de drepte, på deres familier og pårørende, sier Löfven.

En talsmann for britenes nye statsminister Theresa May kaller angrepet «en grusom hendelse» og legger til at «vi er sjokkert og bekymret».

– Jeg er sjokkert og trist over de grusomme hendelsene i Nice og det store tap av menneskeliv, skriver Storbritannias nye utenriksminister Boris Johnson på Twitter.

Tyskland står ved Frankrikes side i kampen mot terrorisme, sier statsminister Angela Merkel.

– Russland står i solidaritet med det franske folk gjennom disse tunge døgnene. Russland deler fullt ut den smerte over det store antall døde, blant dem barn, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Muslimske ledere fordømmer

Også ledere i Det muslimske rådet i Frankrike fordømmer angrepet:

– Frankrike har igjen blitt utsatt for et svært alvorlig angrep. Det er kvalmt og feigt å angripe vårt land på nasjonaldagen, når vi feirer frihet likhet og brorskap, står det i pressemeldingen som er sitert av avisa Le Monde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt