NRK Meny
Normal

Verdens første vellykkede penistransplantasjon

Et sørafrikansk legeteam har gjennomført det som skal være verdens første vellykkede penistransplantasjon.

Penistransplantasjon

Legeteamet ved Stellenbosch University and Tygerberg Hospital brukte ni timer på den kompliserte operasjonen.

Foto: ZZVNR

Transplantasjonen som ble utført for tre måneder siden, varte i ni timer, og omtales som en suksess, skriver The Washington Post.

Operasjonen ble utført på en ung mann som hadde mistet penisen etter komplikasjoner i forbindelse med en rituell omskjæring, og fikk transplantert penisen til en død donor.

Legene er veldig overrasket over hvor raskt mannen har kommet seg etter operasjonen.

– Det var et privilegium å få være en del av dette, sa professor Frank Graewe, leder for kirurgiavdelingen ved Stellenbosch-universitetet i Sør-Afrika.

Laster Twitter-innhold

Falsk penis

Prosjektet begynte allerede i 2011, men legene hadde ingen enkel jobb med å finne en donor.

For å få familien til å godkjenne den spesielle donasjonen, måtte legene garantere for at donoren kunne gravlegges med noe som ligner en penis. Derfor lagde de en uekte penis av mannens hud.

Selv om alt virker, rent fysisk, kan det være psykologisk vanskelig å ta imot organer fra døde personer. Det skjedde i 2006 da en kineser fjernet penisen bare 10 dager etter transplantasjonen.

Men den 21 år gamle mannen i Cape Town, som mistet penisen sin for tre år siden, skal være veldig godt fornøyd med sitt nye organ.

Journalist i News24 Live, Jerusha Raaths, skriver på Twitter at pasienten nå er seksuelt aktiv, og at han naturligvis er «very excited».

Laster Twitter-innhold

Rammer mange

Han mener behovet for penistransplantasjoner er større i Sør-Afrika enn i andre land fordi unge menn fra den afrikansk folkegruppen Xhosa ofte gjennomfører rituelle omskjæringer uten riktig utstyr.

Universitetet tror at dette fører til at så mange som 250 menn mister penisen i året, skriver Bloomberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt