Normal

Verdens farligste sted for barn

FNs barnefond UNICEF mener Kongo er det farligste stedet i verden for barn å vokse opp i. Bare den siste uka er 60.000 barn drevet på flukt øst i landet, likevel er det sykdom og underernæring som er den største fienden.

Barn i Kongo

Kongolesiske barn får høyenergikjeks fra en klinikk. Landet er av UNICEF regnet som det farligste stedet å vokse opp på grunn av sykdom og underernæring som følge av krigshandlinger.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Jaya Murthy er talsmann for FNs barnefond UNICEF i Øst-Kongo.

Han forteller at 100.000 mennesker har flyktet den siste uka, 60.000 av disse er barn.

Sykdommer spres raskt

Det er ikke krigshandlinger som dreper flest barn i Øst-Kongo, det er sykdom og underernæring som følge av at barn er på flukt fra krigshandlinger.

Sykdommene spres raskt som kolera, diaré og meslinger. I tillegg til malaria er dette sykdommer som dreper barn fordi de er sårbare og svekket fordi de er på flukt.

Lek og moro er ikke regelen, men unntaket for barn i Øst-Kongo.

Humanitær korridor

Under krisemøtet i Kenya i går tok lederne til orde for en umiddelbar våpenhvile i den krigsherjede regionen Nord-Kivu øst i Kongo.

Både Kongos president Joseph Kabila og Rwandas president Paul Kagame deltok på krisemøtet. FNs generalsekretær Ban Ki-moon var også til stede sammen med en rekke andre afrikanske ledere.

Diplomati uten håp

Lederne oppfordrer også de stridende partene om å opprette en humanitær korridor slik at nødhjelpen kan komme trygt fram til de mange flyktningene i området.

- Diplomatiet er uten håp etter dette toppmøtet. Deltagerne gikk bare rundt grøten, sa talsmann for Laurent Nkunda, Bertrand Bisimwa til AFP.

Sent i går kveld meldte FN at tropper som er lojale mot Nkunda og Mai-Maimilitsen fra regjeringsstyrkene er koblet til drapene på mange sivile denne uken.

Svært alvorlige brudd på menneskerettighetene var blitt avdekket i Kiwanja, 80 kilometer nord for den østlige byen Goma.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt