Verdens eldste spor av pest funnet i Sverige – historien kan bli omskrevet

Bakterien som er opphavet til svartedauden er funnet i en 4900 år gammel steinaldergrav i Sverige. Forskere vurderer nå om historien må skrives om.

Masegrav

I en massegrav i Sverige ble det funnet DNA-på hittil verdens første variant av pest, som også er opphavet til Svartedauden.

Foto: Karl-Göran Sjögren / Göteborgs Universitet

Forskere mener de har funnet verdens hittil eldste DNA-funn av Yersinia pestis, en bakterie som forårsaket pest.

Bakterien startet blant annet pestepidemien svartedauden, som var en byllepest, og blir regnet for en av den dødeligste pandemiene i historien.

Den ble oppdaget i tennene på et skjelett av en kvinne i en massegrav fra yngre steinalder i Gökhem ved Falköping i Sverige, ifølge Universitetet i Göteborg.

Må revurdere historien

Oppdagelsen ble gjort av en forskergruppe fra Frankrike, Danmark og Sverige. Frem til nå har forskere trodd at pesten oppstod i Asia, men funnet i kvinnens tenner kan tyde på at pesten kom fra Europa. Det viser forskningen som er publisert i tidsskriftet for vitenskap Cell.

– Det var helt uventet å oppdage en så gammel variant av pesten i Falköping. Tidligere funn har pekt mot at pesten hadde sin opprinnelse i Asia. Nå må det revurderes. Dette er et oppsiktsvekkende funn, sier arkeolog Karl-Göran Sjögren.

Laster Twitter-innhold

Kan ha løst en annen gåte

Funnet i Falköping kan også ha ført til at forskerne har løst en annen gåte.

For mellom 5000 og 6000 år siden gikk jordbrukssamfunnene i Europa dramatisk ned, uten at man vet hvorfor. Forskerne tror varianten av pest som de fant i Sverige kan være delvis ansvarlig for at folketallet gikk drastisk ned i yngre steinalder og bronsealder.

– Vi tror den første pesten kan ha oppstått i en kultur fra yngre steinalder rundt Ukraina og Romania (tripolie-kulturen), noen hundre år før den spredte seg mot vest, samtidig som den utviklet seg. Det kan henge sammen med bedre framkomstmiddel som begynte å komme i bruk på den tiden, sier arkeolog Karl-Göran Sjögren.

Restene av en 20-år gammel kvinne som trolig døde av pest for rundt 5000 år siden

Restene av en 20 år gammel kvinne som trolig har blitt drept av den første pestpandemien.

Foto: Karl-Göran Sjögren / Göteborgs Universitet

Den første store pandemien herjet i middelalderen. Den neste var svartedauden som startet rundt 1300-tallet og den tredje startet på 1800-tallet. Pest forekommer også i dag.

Svartedauden påvist i et skjelett i Norge

I Norge vet forskere også mer om svartedauden, etter at bakterien for første gang ble påvist i et norsk skjelett, ifølge Forskning.no

Skjelettet ble funnet i forbindelse med utbyggingen av Follobanen i 2015. Det skal ha vært en mann i 30-40-årsalderen som levde i middelalderen.

Les også: DNA-analyse av svartedaudbakteriar kan spå neste epidemi

Norsk dokumentar. Norge blir rammet av den største epidemien i landets historie. Svartedauen er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen. Hvordan opplevde vanlige kvinner og menn pestens herjinger? Kan vi fortsatt høre ekkoet av den 600 år gamle katastrofen i dag?

Norge blir rammet av den største epidemien i landets historie. Svartedauen er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen.

Se også komiker Dag Sørås standup om svartedauden

Det kan ikke bli for mye verneutstyr for komiker Dag Sørås. Å sende en hypokonder til Kasakhstan for å jobbe som pest-forsker er dårlig gjort. Men det er kanskje nødvendig når man skal lage et standup-show om Svartedauden. Heldigvis har han dårlig tid.

Det kan ikke bli for mye verneutstyr for komiker Dag Sørås. Å sende en hypokonder til Kasakhstan for å jobbe som pest-forsker er dårlig gjort. Men det er kanskje nødvendig når man skal lage et standup-show om Svartedauden. Heldigvis har han dårlig tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt