Hopp til innhold

Verdens beste kokk stenger El Bulli

Ferran Adrià er kåret til verdens beste kokk flere ganger. Nå stenger han stjernerestauranten El Bulli for to år, og kanskje for alltid.

Sjefkokk Ferran Adria foran sin restaurant El Bulli.

Sjefkokk Ferran Adrià foran sin restaurant El Bulli.

Foto: LLUIS GENE / Scanpix/AFP

Ifølge The Daily Telegraph har den anerkjente kokken Ferran Adrià annonsert at han vil stenge restauranten sin El Bulli som ligger i Cala Montjoi nær byen Roses i Catalonia i Spania.

Annonseringen skjedde under en konferanse i Madrid denne uken.

Tre stjerner

Restauranten ble kåret til verdens beste i 2002, 2006 og 2007 av magasinet The Resturant sin topp 50-kåring, og den har tre stjerner i Michelinguiden.

Når sier Adria at han vil levere tilbake Michelin-stjernene og andre priser. Restaurantdørene lukkes neste år, og kokken sier bakgrunnen er personlige problemer.

Den spanske kokken Ferran Adria.

Den spanske kokken Ferran Adrià under Madrid Fusion, en internasjonal gourmetkonferanse i går. Her slapp han nyheten om stengingen.

Foto: Sergio Perez / Scanpix/Reuters

– Det er ekstremt slitsomt å jobbe 15-timersdager og likevel beholde kreativiteten, sier han i en kommentar.

– I 25 år har teamet mitt og jeg hatt fokus på matlaging. Vi ønsket mer normale liv, og familiene våre fortjener mer av tiden vår. Nå som jeg har tatt beslutningen er jeg veldig, veldig glad, sier han.

Studier

Men han innrømmer også at han har andre prosjekter på gang, blant annet kan det være han gir seg i kast med gastronomisk forskning på Harvard.'

– Drivkraften har vært forskning og kreativitet, ikke penger. Hadde det vært penger, kunne vi hatt 40 filialer, sier han.

Etter to skal Adrià og teamet hans bestemme seg for om kokkelua er lagt på hylla for godt, eller om den skal tas ned igjen.

Spiselig kaffe

Adrià er av Times Magazine kåret til en av århundrets mest innovative mennesker. Han har blant annet funnet opp spiselig kaffe i fast form, flytende ravioli og grønnsaksluft.

Restauranten El Bulli, oppkalt etter bulldogen til stedets første vertskap på 60-tallet, har kun plass til 45 personer i løpet av en kveld.

Og tror du at du kan sette deg på flyet til Spania, finne restauranten og booke et bord, må du tro om igjen. Ventelistene er lange og hvert år besøker 250.000 mennesker stedet forgjeves.

SISTE NYTT

Siste nytt