NRK Meny
Normal

En hel verden gratulerer med pågripelsen av Ratko Mladic

Politiske ledere verden rundt har vært kjapp til å komme med støtteerklæringer og gratulasjonsmeldinger etter at den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic ble pågrepet i dag.

Ratko Mladic

Ifølge serbiske myndigheter er Radko Mladic i dag pågrepet etter å ha vært ettersøkt for krigsforbrytelser i nærmere 16 år.

Foto: OLEG STJEPANOVIC / Ap

Mladic har vært ettersøkt for krigsforbrytelser i nærmere 16 år, og Serbias president Boris Tadic var svært stolt da han i dag kunne komme med denne bekreftelsen:

– Serbia har arrestert Europas mest ettersøkte mann.

– Pågripelsen er en milepæl

Frankrikes president Nicolas Sarkozy:

– Dette er veldig gode nyheter, og et modig trekk av den serbiske presidenten. Det er et steg nærmere at landet integreres i EU.

Statsminister Jens Stoltenberg:

– Pågripelsen av Mladic er en milepæl i vårt oppgjør med krigsforbrytelsene på Balkan. Dette er en viktig begivenhet for Serbia, for regionen og for det internasjonale samfunn. Pågripelsen og en senere overlevering av Mladic til FNs Jugoslavia-domstol vil være viktig for å få avsluttet et mørkt kapittel i Serbias og regionens nære historie, særlig hendelsene i Bosnia-Hercegovina.

Boris Aleksic, talsmann for ultranasjonalistene Det serbiske radikale partiet:

– Serbiske forrædere har arrestert en serbisk helt. Denne skammelige arrestasjonen av en serbisk general er et slag for våre nasjonale interesser og vår stat. Dette er et regime av skitne løgnere og forrædere, som er styrt av det hemmelige politiet.

– En historisk dag

Sjefanklager ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia, Serge Brammertz:

– Jeg ønsker arrestasjonen av Ratko Mladic velkommen, og vi anerkjenner det arbeidet serbiske myndigheter har gjort.

(Artikkelen fortsetter)

Video Dette er Ratko Mladic

Video: Dette er Ratko Mladic

FNs generalsekretær Ban Ki-moon:

– Arrestasjonen av Ratko Mladic representerer en historisk dag for internasjonal rett.

President i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso:

Barroso kaller arrestasjonen et viktig steg frem for Europa og for Serbia. Han sier at han under et besøk i Beograd i forrige uke, gjentok EUs støtte til Serbias fremtidsutsikter med tanke på et EU-medlemskap.

– Arrestasjonen av Ratko Mladic er derfor en veldig positiv utvikling for EU og for Serbias naboer, men mest av alt for rettssikkerheten i Serbia. Familiene til hans utallige ofre fortjener rettferdighet.

– Nå kan vi avslutte et tragisk kapittel i Europas historie

Sveriges utenriksminister Carl Bildt, som også har vært EUs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia, FN-utsending til Bosnia og FNs spesialutsending til Balkan:

– Dette er naturligvis veldig viktig. Nå kan vi begynne å avslutte et tragisk kapittel i Europas historie. Jeg gratulerer president Tadic på det varmeste. Jeg har visst hvor fast bestemt han har vært på å få til dette og hvor hardt han har jobbet for det. Serbias europeiske fremtidsutsikter ser nå lysere ut enn noensinne.

Storbritannias statsminister David Cameron:

– Han er anklaget for de mest forferdelige forbrytelsene med tanke på det som skjedde i både Srebrenica og i Sarajevo. Det er en god grunn til at den internasjonale lovens lange arm har lett etter ham så lenge.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre:

– Dette er et historisk gjennombrudd. Jeg vil berømme president Tadic og slutte meg til det han sier om at et mørkt kapittel nå er lukket. Vi håper Mladic vil bli overført til domstolen i Haag. Vi må legge vekt på at det blir en rettferdig rettssak, men tiltalepunktene er jo alvorlige og ganske overbevisende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt