Verden feirer det nye året

Auckland i New Zealand var den første store byen i verden som kunne ønske det nye året velkommen. Se hvordan resten av verden har feiret nyttår her.

Australias innbyggere feiret nyttårsaften med et spektakulært show ledet av sangstjerna Kylie Minogue.

SE VIDEO: Australia gikk inn i 2013 med et spektakulært show ledet av artisten Kylie Minogue.

Samoa

På Samoa feiret de det nye året med tradisjonell dans og flammer.

Foto: EBU
Auckland nyttårsfeiring 2013

Båtene tutet i flere minutter da fyrverkeriet i Auckland New Zealand startet det nye året 2013.

Foto: EBU
Myanmar

En mann gjør klar arenaen for Myanmars første offentlige feiring av nyttårsaften.

Foto: Soe Than WIN / Afp
India nyttårsaften 2012

En indisk gutt får justert pyntesveisen før festen.

Foto: Ajit Solanki / Ap

På grunn av sin beliggenhet nær den internasjonale datogrensa kunne newzealenderne sprette sjampanjekorken allerede klokka 12 – på dagen norsk tid.

På slaget 12 fyrte myndighetene av raketter fra byens 328 meter høye tårn nær havnen til en kakafoni av jublerop og båthorn.

Slik feires 2013 verden over

Deretter fulgte Australia en time senere med fyrverkeri fra Harbour Bridge og det berømte operahuset i Sydney.

Myndighetene ventet at rundt 1,5 millioner australiere skulle komme for å se på fyrverkeriet. Mange av dem har overnattet ute på strendene ved havnen for å sikre seg en god plass hvor de kunne overvære begivenheten.

Hong Kong i Kina har planer om å svi av raketter verdt i underkant av 10 millioner norske kroner midnatt (klokka 17 norsk tid). Ifølge lokale medier er det ventet at 100.000 personer skal komme for å se på rakettshowet fra havnen Victoria Harbour.

I Kina markerer også 2013 overgangen fra dragens til slangens år.

– Slangens år er forbundet med mye optimisme. Du kan allerede se forbedringer i økonomien, sier Feng shui-filosof Raymond Lo til nyhetsbyrået Ap.

Nord-Korea feirer år 102

For første gang kan innbyggerne i Myanmar overvære en offentlig nedtelling til det nye året med musikk og kjendiser etter at landet har åpnet opp for en mer demokratisk retning. I løpet av de rundt 50 åra landet var under militærregimets kontroll, var store offentlige samlinger forbudt.

– Det blir et uforglemmelig øyeblikk når folk for første gang kan oppleve en offentlig nyttårsfeiring, sier Ye Min Thu (21).

Jakarta i Indonesia planlegger en kjempestor gatefest (7 kilometer lang), og i Japan ringer klokkene i tempelet Asakusa i hovedstaden Tokyo inn 2013.

Nordkoreanerne feirer også nyåret, men kaller det «Juche 102» i henhold til deres egen kalender. Tallet 102 viser at det er like mange år siden grunnleggeren av Nord-Korea, Kim Il Sung, ble født i 1912. «Juche» betyr selvstendighet eller selvberging.

  • Se nyttårsfeiringa i New Zealand: (Artikkelen fortsetter etter videoen)
    Auckland i New Zealand var den første store byen som feiret nyttårsaften 2013.

    Nyttårsferiringa i Auckland, New Zealand, startet allerede kl. 12 norsk tid.

Indere avlyser feiring i sorg

I India derimot har festlighetene et mer dempet preg etter den brutale voldsepisoden der en kvinne døde etter å ha blitt gjengvoldtatt, banket opp og kastet av en buss.

Flere hoteller, klubber og liknende steder i New Delhi har innstilt festplanene og oppfordrer isteden innbyggerne til å tenne lys for ofrene og vise sin solidaritet i kampen mot vold mot kvinner.

Filippinene har også et noe dystert preg over feiringen. Dette skyldes ikke bare ødeleggelsene etter tyfonen «Bopha», men også frykten for ulovlig fyrverkeri.

Hundrevis av filippinere, blant dem mange barn, blir såret og lemlestet hvert år på grunn av disse enorme, farlige kinaputtene.

I et forsøk på å få innbyggerne til å avstå fra bruk av ulovlige raketter, har helsemyndighetene laget en versjon av Youtube-farsotten Gangnam-style som de har vist på skoler og offentlige steder.

– Vi ber barn og voksne om å holde seg unna store kinaputter, og heller danse til Gangnam-style-videoen, sier helsepolitiker og talsmann Eric Tayag til nyhetsbyrået Ap.

India demonstrasjon mot vold mot kvinner

To dager etter at en indisk kvinne døde av skadene etter den brutale gjengvoldtekten, sørget og demonstrerte indere i gatene.

Foto: Manish Swarup / Ap

«Auld Lang Syne» i Kina

Fyrverkeri over Victoria Harbour i Hong Kong

Fyrverkeri over Victoria Harbour i Hong Kong.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Klokken 17.00, norsk tid, var det duket for nyttårsfeiring i Hong Kong i Kina. Det nye året ble sparket i gang med et storslått fyrverkerishow over Victoria Harbour.

Det glitrende stjerneregnet var ventet å bli sett av nærmere 100.000 mennesker ved havnebassenget, og det er sagt å være det dyreste fyrverkerishowet som noen sinne er sendt opp over den sør-kinesiske byen.

I løpet av noen minutter ble det fyrt av fyrverkeri for 12,5 millioner Hong Kong dollar, eller nærmere 10 millioner norske kroner.

Etter nedtellingen til det nye året kom det musikk på høytalerne over havna i Hong Kong, en samba-variasjon av den engelske folkevisa «Auld Lang Syne», som gjerne spilles i Storbritannia ved inngangen til et nytt år.

Se video under.

Se video av fyrverkeriet over Victoria Harbour i Hong Kong sør i Kina.

VIDEO: I Hong Kong ble det sendt opp det dyreste fyrverkerishowet noensinne ved inngangen til 2013.

Verdensrekordforsøk i Dubai

I Dubai, i De forente arabiske emirater, startet de det nye året med et aldri så lite verdensrekordforsøk: Fyrverkeri fra det høyeste punktet som noensinne er avfyrt.

Og rundt verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, var det samlet nærmere en million mennesker, ifølge arrangørene, både tilreisende og innbyggere.

Tårnet ble ved midnatt lyst opp av alle regnbuens farger, og rakettene ble sendt i bølger langs det vel 800 meter høye byggverket. Se video fra Dubai under.

Fyrverkeriet ble akkompagnert av et av Europas ledende musikkensembler, Prahas filharmoniske orkester, skriver nettavisen Albawaba.

I Dubai ble det nye året ønsket velkommen klokken 20.00, norsk tid.

Se videobilder fra nyttårsfeiringen i sentrum av Dubai og fyrverkeriet sendt ut fra verdens høyeste byggverk, Borj Khalifa.

VIDEO: Se det spektakulære fyrverkeriet i sentrum av Dubai.

25 endte i arresten i Moskva

I Russlands hovedstad Moskva endte det gamle året i arresten for flere aktivister som forsøkte å holde en demonstrasjon ved Triumfalnaya-plassen.

Mellom 50 og 100 personer hadde samlet seg, og 25 skal ha blitt arrestert i aksjonen som var en markering mot at myndighetene slår ned på demonstrasjoner.

Bevegelsen har fått navnet Strategy 31, og gruppen har holdt demonstrasjoner i hver siste dag av alle måneder som har 31 dager, en referanse til et avsnitt i den russiske grunnloven, som skal sikre frie møter, skriver The Guardian.

Under selve nyttårsfeiringen hadde horder av mennesker samlet seg på Den røde plass i hovedstaden Moskva. Det var musikalsk underholdning og fyrverkeri over Kreml. Se utdrag fra feiringen i videoen under.

Se nyttårsfeiringen fra Russlands hovedstad Moskva.

VIDEO: Feiring på Den røde plass i Moskva nyttårsaften. Moskva feiret nyttår klokken 21.00, norsk tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt