Verden åpner pengesekken for Haiti

FN-sjef Ban Ki-moon åpnet giverlandskonferansen i New York med å oppfordre verden til å bygge «en bedre framtid» i det jordskjelvrammede landet.

FNs giverlandskonferanse i New York onsdag

FN-sjef Ban Ki-moon og USAs utenriksminister Hillary Clinton under giverlandskonferansen i New York onsdag.

Foto: Chip East / REUTERS

USAs utenriksminister Hillary Clinton begynte med å annonsere at amerikanerne vil bidra med 1,15 milliarder dollar, i overkant av sju milliarder norske kroner.

Verdensbanken har også forpliktet seg til å gi 250 millioner dollar til Haiti. Dermed har giverlandskonferansen klart å få inn 1,4 milliarder dollar.

138 land og internasjonale organisasjoner, som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, deltar på konferansen som har som mål å skaffe til veie 3,8 milliarder dollar til Haiti i løpet av de neste 18 månedene.

Nett-tv

Video Verden åpner pengesekken for Haiti

Verden åpner pengesekken for Haiti. Klikk på bildet for å se video.

Les: I dag avgjør verden framtiden for disse barna

Utenriksdepartementet her hjemme lovte tidligere i dag at Norge vil bidra med 600 nye millioner kroner i bistand til Haiti, i tillegg til de 200 millioner som allerede er lovet i nødhjelp.

Les mer: Norge gir 800 millioner til Haiti

Haiti etter jordskjelvet

Kanskje er det lys i tunnelen for de jordskjelvrammede i Haiti. Bildet viser barn som leker i forstaden Pétionville.

Foto: Jorge Saenz / AP

– Haitierne må få bestemme

Etter et forberedende møte i Santo Domingo tidligere denne måneden ble det konkludert med at 3,8 milliarder dollar var nødvendig i de nærmeste 18 månedene for å starte gjenoppbyggingen av landet. Summen tilsvarer 23,5 milliarder norske kroner.

FNs spesialutsending Edmund Mulet legger vekt på at haitierne må være en del av beslutningsprosessen om hvordan disse pengene skal fordeles og brukes, til tross for en historie med dårlig ledelse og liten ansvarsfølelse.

– Regjeringen i Haiti skal sitte i førersetet og arbeide sammen med det internasjonale samfunnet for å produsere et rammeverk for rask levering og felles ansvar, sier Mulet.

Det er ennå ikke avgjort hva pengene skal øremerkes til, men det er sannsynlig at de vil brukes til å gjenoppbygge veier, havner, regjeringsinfrastruktur som presidentpalasset og parlamentet. Det vil også være naturlig å anta at pengene vil brukes til å reparere noen av de 1300 læringsstedene og 50 sykehusene og klinikkene som ble ødelagt i skjelvet.

– Total, nasjonal fornyelse

Dagens konferanse er ledet av Brasil, Canada, EU, Frankrike og Spania i tillegg til vertslandet USA.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skrev i et innlegg i Washington Post i går at Haiti trenger «intet mindre enn en fullstendig, nasjonal fornyelse».

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt