Venter på «The big boom»

Reggie Santos forlot storbyen i solrike California for å satse på restaurant i en forblåst utpost på nordtuppen av Alaska. Der ligger drømmen om større inntekter og en ny oljeboom.

Restaurant Osaka Alaska Reggie Santos

Restauranten 'Osaka' ligger i en av Barrows få gater. Byen kan bli det nye Yukon hvis Shell treffer med prøveboringen som starter i helgen, til raseri for noen og håp for andre.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård i Alaska
Foto: NRK

Det er midnattsol og noen få plussgrader i Barrow på denne tida av året.

USAs nordligste samfunn i Alaska er en turistmagnet for fugletittere og base for klimaforskere, men akkurat nå er det konkurranse om hotellsengene.

Nå i august skal Shell starte omstridt boring etter olje 160 kilometer utenfor Barrow. Hvis isen tillater det.

Prosjektet har møtt mye motstand fra lokalbefolkningen og miljøaktivister.

De frykter et oljeutslipp og mener det er for risikabelt å bore i røffe, arktiske omgivelser. Store deler av året er det mørkt, dårlig vær og tett is utenfor Alaska. Inuittene frykter også for sine jakttradisjoner.

Men nå er rettssakene over og de fleste tillatelser på plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Reggie Santos Alaska

Reggie Santos har flyttet fra California til Alaska. Han håper på å dra nytte av en eventuell oljeboom i Barrow.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Alt må inn med fly

Reggie Santos står over disken og forbereder kveldens innrykk.

Restauranten han driver ligger i et utvidet brakkebygg. Trestoler rundt fem bord, rutete plastduker og respatexplater på veggene.

En stor plakat sponset av et bryggeri forteller at han serverer sushi og amerikanske retter mellom klokka åtte om morgenen og midnatt.

Alkohol har de ikke lov til å servere, og selv om restauranten ligger et steinkast fra havet og isfjellene, er all fisk importert.

– Om oljebransjen vil gi noe tilbake til regionen de tapper for naturressurser, burde de bygge jernbane, mener Santos.

– I dag kan du se langt etter ferskvarer.

«Boomtown»

Det er bare grusveier i Barrow. Kun fly knytter samfunnet til andre tettsteder eller store byer i Alaska. Prisnivået reflekterer at alle varer må fraktes luftveien.

Santos kom til Alaska i november 2010. Ti år før hadde han flyttet fra Filippinene til California, men økonomiske nedgangstider tvang den tidligere sikkerhetsvakten til å finne på noe nytt.

– Sjefen min fortalte at Barrow ville bli en «boomtown», sier Santos.

Han kom hit et drøyt halvår etter utblåsningen på Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

Boreulykken gjorde at Obama-regjeringen innstilte all videre leting etter olje, men i fjor høst ble det bestemt at deler av Beauforthavet og Tsjuktsjerhavet åpnes for såkalt forskningsboring.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barrow, Alaska

Barrow er USAs nordligste samfunn. Den lille byen har 4500 innbyggere og det er kun fly som forbinder den med omverdenen. Nå håper man både på asfalterte veier og jernbane - hvis oljevirksomheten tar av.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Kan bli trangt om plassen

Shell har brukt over 25 milliarder kroner på planene om å få lete i Alaskas urørte arktiske områder. En hel oljeverden følger spent med på hvordan det går med boringen letingen, som skal pågå helt til isen legger seg igjen i oktober.

Obama-administrasjonen håper reservene i nord kan oppfylle drømmen om et USA selvforsynt på energi.

Barrow er igjen blitt samlingsstedet for oljebransjens folk og et nytt kapittel i jakten på oljen kan åpnes. Den amerikanske kystvakta har for første gang også kommet til byen for å øve på å redde forliste oljearbeidere i Arktis.

Dersom oljeselskapene finner olje utenfor kysten og velger å starte produksjon, blir ikke bare flere tusen arbeidsplasser skapt. Det kan også bli trangt om plassen helt nord i Alaska om fem-ti år.

– Jeg venter på boomen, sier Santos.

Det har vært et jevnt kundegrunnlag med samfunnets 4500 innbyggere, men Reggie Santos håper på flere fullsatte kvelder framover.

– Det var tre restauranter her for to år siden. Nå er det fire nye.

Santos og familien har ett mål. Spare mest mulig penger.

– Du lever i isolasjon her oppe. Det er ingen nattklubber eller butikker, så du bruker ikke penger. Bare jobber og sover.

Han har vært utenfor Barrow bare to ganger siden han kom hit.

– Vi vil holde ut i fem år til. Da er det på tide å selge restauranten og komme seg videre, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt