Venter nye skatteavsløringer

Seks avdelinger i det internasjonale advokatselskapet Appleby er blitt hacket, og opplysninger om super-rikingers finansielle disposisjoner er stjålet. Denne helgen blir innholdet trolig offentliggjort. Skattedirektør Hans Christian Holte bekrefter at han er varslet.

Skattedirektør Hans Christian Holte

INFORMERT: Skattedirektør Hans Christian Holte, som er orientert om noe av det som kommer i avsløringene, forventer at de kommende avsløringene er «av en viss størrelse».

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Appleby, som har hovedkontor i skatteparadiset Bermuda, har innrømmet at seks av deres avdelinger er blitt hacket, og at kundeinformasjon kan være på avveie.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal dette gjelde Applebys kontorer i skatteparadisene Bermuda, Jomfruøyene, Cayman Island, Hongkong, Isle of Man og Mauritius.

Informasjonen skal ha blitt overlatt til Internasjonal Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Det er samme gruppe som stod bak offentliggjøringen av de såkalte Panama papers (se under).

Nå er det ventet at ICIJ vil begynne å offentliggjøre saker og opplysninger fra Appleby i helgen.

Denne gangen forventer man at opplysningene kan slå enda hardere enn de gjorde med Panama-avsløringene.

Skattedirektøren: – Forventer stor lekkasje

Skattedirektør Hans Christian Holte bekrefter at han er varslet om de kommende sakene, men vil ikke si hvem som har varslet ham.

– Jeg har kjennskap til at det kommer saker nå, og jeg er blitt orientert om noe av det som skal komme. Vi er i normal beredskap og er oppmerksomme på det som skal skje, men har ikke bemannet opp noe særskilt, sier Holte til NRK.

Holte ble i september utnevnt til leder for Forum on Tax Administration (FTA), skattenettverket i OECD.

Er du varslet om de kommende sakene i kraft av å være skattedirektør i Norge, eller i kraft av å lede FTA?

– Begge deler, antar jeg. Jeg har hatt noe informasjon gjennom min rolle i FTA, sier Holte.

Kan det tyde på at det kommer avsløringer om ulovlige forhold?

– Det er for tidlig å si. Jeg forventer at det kan ta noe tid å få god oversikt over materialet. Det kan inneholde helt legitime transaksjoner, men kanskje også informasjon om strukturer og ordninger som kan være mer problematiske. En viktig erfaring fra Panama papers er at det var betydelig informasjon der om skatteytere som ikke hadde gjort noe ulovlig, og det kan være tilfelle her også, sier han.

Holte forventer at de kommende sakene er «av en viss størrelse».

– Vi hadde Panama papers i fjor, og det som kommer nå, er den første lekkasjen av en stor størrelse etter det, sier han.

Skattedirektøren mener det er positivt for samfunnsdebatten at offentligheten får økt kunnskap om skatteparadisene.

– Det er også viktig for legitimiteten til hele systemet vårt at det er en åpenhet om denne siden av internasjonal økonomi og beskatning. Skattesystemet i Norge har høy legitimitet, men det er ikke slik i alle land. At informasjon om skatteparadiser blir kjent for offentligheten, er positivt for muligheten til å vurdere om vi har de rette ordningene, og om vi som skatteadministrasjon klarer å gjøre jobben vår.

Holte vil ikke spekulere i opplysningene om at det skal være et datainnbrudd som ligger til grunn for at informasjonen nå blir offentliggjort.

– Panama var skittent. Dette er noe annet.

Professor i internasjonal politisk politikk, Ronen Palan, ved City University sier følgende om de ventede avsløringene til The Telegraph:

– Panama Papers fikk store overskrifter, men «alle» visste at Panama var et «skittent» land hva gjelder gjennomsiktighet i finanssektoren. Derfor var det stort sett folk fra den tredje verden som ble avslørt. Britiske og amerikanske investorer er mer sofistikerte, sier Palan før han fortsetter:

– Jeg har ikke sett informasjonen, men de landene de hackede kontorene ligger i, har sagt at de er helt transparente med hensyn til finanssektoren, og at de har ryddet i tidligere forhold.

Samtidig er flere av skatteparadisene en del av Storbritannia. Dersom avsløringene viser at disse ikke har ryddet i eget regelverk likevel, kan det fort få politiske implikasjoner.

Appleby: – Vi vil forsvare oss

I en uttalelse til The Telegraph sier Appleby:

  • «Journalister hevder å ha sett dokumenter fra flere kilder, inklusive Appleby. Vi har grunn til å tro, uten å være sikre, at en begrenset mengde private dokumenter ble stjålet av kriminelle fra servere i en rekke av våre kontorer ved hjelp av et cyberangrep. Selv om vi har gjort mye for å beskytte oss mot flere angrep, antar vi at disse illegalt innhentede dokumenter kommer til å bli brukt av journalister som vil publisere saker rundt dette de neste dagene. Vi kommer til å fortsette å forsvare oss og vår legitime og lovlige virksomhet mot disse grunnløse beskyldningene.»

SISTE NYTT

Siste nytt