Venter at Thorning-Schmidt vil skrive ut nyvalg

KØBENHAVN (NRK): Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kaprer velgere med en stram asylpolitikk. Mange spår at hun skriver ut nyvalg før sommeren.

Helle Thorning-Schmidt fra Folketinget.

NETT-TV: Statsminister Helle Thorning-Schmidt er ventet å skrive ut valg før sommeren.

– Det virker som om de prøver å løpe i beina på Dansk Folkeparti. I gamle dager var de et solidarisk parti, nå er det ikke så mye igjen av den slags, sier Stinus Bertelsen.

Han driver sykkelforretning på Nørrebro, en bydel med mange ulike innvandringsgrupper i København.

Stinus Bertelsen

Stinus Bertelsen synes ikke Socialdemokraterne lenger er et solidarisk parti.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Bertelsen synes regjeringen fører en politikk som er mer blå enn rød.

– Debatten er preget av at asylsøkere er et problem, men det er vel ingen som flykter for moro skyld?, spør Bertelsen.

Stram innvandringspolitikk

Statsministeren har etter en tøff start blitt mer populær. Det skyldes erkerival og Venstreleder Lars Løkke Rasmussens nedtur etter sine økonomiske krumspring der partiet hans har lagt ut for dyre klær og reiser. Men det skyldes også utlendingspolitikken, ifølge politisk analytiker Jens Ringberg i Danmarks radio.

– Innvandringspolitikk rangeres veldig høyt i befolkningen. Og Thorning-Schmidt har gjort mye for å fortelle befolkningen at hun står for en stram innvandrings- og asylpolitikk, sier Ringberg.

Socialdemokraterne har derfor kapret en del velgere fra det tradisjonelt mest innvandringsskeptiske partiet Dansk Folkeparti. Det er blant annet blitt slik at flyktninger fra Syria må vente minst ett år, før de kan få asyl eller familiegjenforening i Danmark.

Jens Ringberg

Jens Ringberg mener innvandringspolitikk veier tungt.

Foto: DR

– Det har vært en innstramming, og politikerne kappes om å stå for den hardeste innvandringspolitikken for å vinne velgere, sier politisk redaktør Mikael Bjerre i Berlingske Tidende til NRK.

Sliter på meningsmålingene

Til tross for målinger som har vist at statsministeren er tilbake i formen før valget i 2011, så skal det veldig mye til for at den røde blokk vinner over blå blokk, som består av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Kristendemokraterne.

På Nørrebro har Alan Rasmussen ingen tro på at Helle Thorning-Schmidt får fire nye år i statsministerstolen.

– Innvandring fører mye kriminalitet med seg, men alt Helle lovet ved forrige valg har ikke blitt noe av, sier Rasmussen.

Allan Rasmussen

Allan Rasmussen er lei politikernes løftebrudd.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Trykker på valgknappen

Det er valg til folketinget minst hvert fjerde år. Sist var 15. september 2011. Derfor skal det neste valg holdes senest 14. september. Men mange i det politiske miljø spår at statsministeren vil skrive ut valg allerede i dag, eller i neste uke. Da blir det valg før sommeren.

– Det er risikabelt å holde valg på slutten av perioden, det kan jo oppstå saker som kan få negativt utfall, sier Jens Ringberg i Danmarks radio.

Klokken 14 holder statsministeren pressemøte på Christiansborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt