Brakseier for Jeremy Corbyn i Labours ledervalg

LONDON (NRK): Til tross for skarpe advarsler fra flere tidligere ledere og statsministre, valgte det britiske arbeiderpartiet Labour venstreradikaleren Jeremy Corbyn som sin nye leder.

Jeremy Corbyn valgt til ny Labour-leder

KLAR SEIER: Jeremy Corbyn tar i mot applausen etter at han stakk av med nesten 60 prosent av stemmene, og dermed er valgt til ny Labour-leder.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Jeremy Corbyn lederkandidat Labour

Jeremy Corbyn på talerstolen foran tilhengere midt under den tre måneder lange lederkampen. Mot utallige advarsler blir han nå lederen for det største opposisjonspartiet i Storbritania.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Det 66 år gamle parlamentsmedlemmet fra bydelen Islington i Nord-London vant overlegent mot de tre utfordrerne. Etter første runde fikk han 59,5 prosent av stemmene, han trengte minst halvparten for å vinne.

Nå venter den formidable jobben med å samle partiet som har ligget med brukket rygg siden det store valgnederlaget i mai. Hans motstandere kom langt bak i oppslutning.

Vanskelig jobb

Det er ingen liten jobb for Jeremy Corbyn som til tross for tre tiår i parlamentet er helt uten ledererfaring. Han har aldri hatt noen fremskutt stilling i partiet, og inntil han stilte som lederkandidat i sommer, var han mest kjent for å protestere mot sitt eget parti.

Corbyn har særlig vært en skarp kritiker av tidligere statsminister Tony Blair og har gått i demonstrasjonstog mot hans Irak-politikk.

Hans tre motkandidater Andy Burnham, Yvette Copper og Liz Kendall ble alle tre regnet som moderate kandidater, med politikk nærmere nylig avgåtte Ed Miliband og de tidligere statsministrene Tony Blair og Gordon Brown.

Labour-leder Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn sa til NRK tidligere i sommer at han var glad for den demokratiske prosessen i partiet.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Så godt som alle politiske kommentatorer har sagt at det blir en nærmest umulig oppgave å samle partiet rundt Corbyn. Professor Tim Bale ved Queen Mary University Of London sa til NRK for noen uker siden at det er en gavepakke til statsminister David Cameron og hans konservative parti dersom Corbyn ble valgt.

– Tar partiet utfor stupet

De skarpeste kritikerne av Jeremy Corbyn har gjennom sommeren har derimot ikke vært politiske motstandere, men snarere egne partifeller.

Den hardeste kritikeren har vært tidligere statsminister Tony Blair som var mannen som fikk partiet til makten etter nesten to tiår i opposisjon. Han advarte medlemmene mot å stemme på Corbyn, da politikken hans ville ta partiet utfor stupet hvor det så ville bli liggende.

-

Mideast Egypt Economic Conference Tony Blair

Tidligere statsminister Tony Blair har vært en av Jeremy Corbyns skarpeste kritikere. Han ba folk som hadde et hjerte for Corbyn om å ta en hjertetransplantasjon.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Til dere som sier at hjertet deres ber dere om å stemme på Corbyn, få dere en hjertetransplantasjon, sa Tony Blair for noen uker siden.

Også tidligere statsminister Gordon Brown valgte å rykke ut med advarsler mot Corbyn. Han ba folk om å tenke lenger enn å bare fokusere på hva de selv likte.

Allerede på mandag skal Jeremy Corbyn holde sin første store tale som partileder, da møter han fagforeningsmedlemmene på kongressen til britiske LO.

SISTE NYTT

Siste nytt