Hopp til innhold

– Det er ingen vei tilbake, sier opposisjonsleder som hevder han har støtte fra militæret

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó sier han har støtte fra soldater i hovedstaden Caracas og hevder det nå er ingen vei tilbake når det gjelder å få presset president Nicolás Maduro fra makten.

I Venezuela har opposisjonsleder Juan Guaidó bedt om støtte fra soldater, og opposisjonsmedlemmer har samlet seg i gatene.

SE DIREKTE FRA CARACAS: I Venezuela har opposisjonsleder Juan Guaidó bedt om støtte fra soldater, og opposisjonsmedlemmer har samlet seg i gatene.

Opposisjonslederen har de siste timene vært ute i gatene sammen med regjeringssoldater som ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) har skiftet side. Han varsler en snarlig maktovertakelse i landet.

Juan Guaidó hevder det ikke er noen vei tilbake, verken for han eller president Nicolás Maduro.

– Øyeblikket er nå. De 24 delstatene i landet har valgt sin vei. Det er ingen vei tilbake, fremtiden er vår. Vi lager historie. Folket og de væpnede styrker er forent i fallet til dem som har tilranet seg makten, skriver Guaidó på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Pansret kjøretøy meide ned demonstranter

I deler av Caracas har det vært en spent situasjon deler av dagen.

Et pansret militærkjøretøy som tilhører Nasjonalgarden meide plutselig ned demonstranter, som kastet stein og slo med kjepper mot dørene til kjøretøyene.

Det er ikke kommet oppdaterte meldinger om noen døde som følge av påkjørselen, men bildene viste minst to personer med blodige skader som ble fraktet bort på motorsykler av meddemonstranter.

Andre steder har militære mottatt honnør og applaus fordi de har unnlatt å reagere overfor demonstrantene.

Nordmannen Knut Andreas Lid, som er programsjef i hjelpeorganisasjonen Caritas, befinner seg i Caracas, i nærheten av hvor det militære kjøretøyet kjørte på demonstrantene.

Knut Andreas Lid, programsjef i Caritas

Knut Andreas Lid befinner seg i Caracas og har utsikt til flybasen hvor dramatikken utspiller seg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Situasjonen i området hvor jeg holder til, har vært ganske kaotisk. Jeg har utsikt fra hotellet mot den militære flyplassen, hvor opposisjonsleder Juan Guaidó annonserte at en maktovertagelse vil komme. Det har vært kraftig røykutvikling og påsatte branner. Skarpe skudd er også blitt avfyrt.

– Jeg ser også motorveien, som opposisjonen har tatt kontroll over. Det virker som opposisjonsdemonstrantene klarer å ta seg fremover, mens regjeringsstyrkene sender tåregass tilbake mot demonstrantene, forteller Lid til NRK.

Utover ettermiddagen lokal tid roet situasjonen rundt flybasen seg noe.

Opposisjonsleder satt fri av soldater

Juan Guaidó, som er leder i nasjonalforsamlingen, erklærte seg i januar som midlertidig president i Venezuela.

Opposisjonen mener president Nicolás Maduro vant det siste presidentvalget ved hjelp av utstrakt valgjuks. Valget ble heller ikke internasjonalt anerkjent på grunn av uregelmessigheter.

Opposisjonen hevder derfor at Maduro ikke lenger kan anses som en rettmessig president, etter at han tiltrådte sin andre presidentperiode, og at grunnloven da forplikter lederen av nasjonalforsamlingen å ta over frem til valg er gjennomført og ny president valgt.

Medlemmer av Bolivias Nasjonalgarde skyter mot venezuelanske soldater for å forsvare Juan Guaido

Medlemmer av Nasjonalgarden som har skiftet side og nå støtter opposisjonsleder Juan Guaidó skyter for å drive soldatkolleger lojale til Nicolás Maduro tilbake fra militærbasen La Carlota.

Foto: Federico Parra / AFP

Læremesteren sluppet fri

Juan Guaidó viste seg sammen med partifellen og tidligere opposisjonsleder Leopoldo Lopez.

Lopez, som har sittet i husarrest siden 2017 med forbud mot å drive politikk, skal ha blitt sluppet ut av en spesialstyrke som tilhører den militære etterretningen.

– Dette er sannhetens øyeblikk for de i uniform og de uten uniform, sa Lopez i sin første offentlige opptreden siden i 2014, da han ble arrestert etter å ha ledet store demonstrasjoner mot sosialistregimet.

Lopez opplyste i en Twitter-melding at han «er reddet» av de militære og bad venezuelanerne gå ut i gatene og demonstrere på fredelig vis.

– Venezuela har tatt fatt på den avgjørende fasen i arbeidet med å få slutt på denne tilraningen av makt – Operasjon frihet. Tiden er kommet for å erobre friheten. Alle bør samles i gatene for fredens sak, er oppfordringen fra den tidligere opposisjonslederen.

Landets utenriksminister Jorge Arreaza sier til Associated Press at USA har bestukket dem som slapp Lopez fri. Han hevder kuppforsøket til opposisjonen er planlagt i Washington.

Chiles utenriksdepartement opplyste noen timer senere at López og hans familie hadde søkt tilflukt i landets ambassade i den venezuelanske hovedstaden.

Leopold Lopez og Juan Guaido

Juan Guaidó (t.v.) leder nå sentrumspartiet han og Leopoldo Lopez startet i 2009. Torsdag stod de sammen foran tilhengere igjen, etter at Lopez var blitt sluppet fri fra husarresten av soldater tilhørende den militære etterretningen.

Foto: Cristian Hernandez / AFP

Guaidó omkranset av soldater

Grytidlig tirsdag publiserte opposisjonsleder Guaidó en video av seg selv på sosiale medier, hvor han var omringet soldater og offiserer og pansrede militære kjøretøy på flybasen La Carlota.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i videoen, med Lopez stående på siden.

– Venezuelas folk har tatt et initiativ for å få slutt på denne tilraningen av makt. Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, het det i en Twitter-melding som fulgte.

Det er uklart hvilken støtte Guaidó har blant landets soldater og militære ledere, men det kan synes som om splittelsen i de militære rekkene er vokst.

Venezuelan opposition leader Juan Guaido speaks with a military member near the Generalisimo Francisco de Miranda Airbase in Caracas

Opposisjonsleder Juan Guaidó sammen med militære som har skiftet side. Bildet er tatt ved flybasen hvor Guaidó kunngjorde at en maktovertakelse kommer.

Foto: Stringer / Reuters

Maduro hevder han har militærets støtte

President Nicolás Maduro sier han har fått forsikringer fra landets øverste militære ledere om at han fortsatt har deres støtte.

– Stålnerver! Jeg har snakket med militærlederne og de har overfor meg bekreftet sin fullstendige lojalitet til folket, grunnloven og fedrelandet, skriver Maduro i en Twitter-melding.

Han også ber folk gå ut i gatene, for å sikre «fredens seier».

– Vi skal vinne!, skriver Maduro, som ifølge sin forsvarsminister følger begivenhetene fra et kommandoanlegg.

Laster Twitter-innhold

Forsvarsministeren advarer mot blodbad

Forsvarsminister Vladimir Padrino, som også er general og forsvarssjef, har kunngjort at de militære styrkene vil «forsvare den legitime» regjeringen til president Maduro.

I en tale til landets militærkommando gjentok Padrino støtten til presidenten. Han advarte mot et mulig blodbad og understreket at han vil holde opposisjonen ansvarlig.

– Vi kommer til å bruke våpen hvis vi må, uttalte forsvarsministeren i en tale på fjernsyn, men hevdet at militære avdelinger foreløpig opptrer «normalt» og holder seg i beredskap i basene sine.

Padrino beskriver det han kaller et kuppforsøk som «lite, ubetydelig og middelmådig av omfang», og at hæren «svarte umiddelbart» på komplottet.

Informasjonsminister Jorge Rodriguez hevder at Maduro står overfor en mindre gruppe som forsøker å gjennomføre et kupp med støtte av «landsforrædere» i hæren og opposisjonelle på høyresiden.

Knut Andreas Lid forteller at de venezuelanske mediene, som er i stor grad er statskontrollerte, rapporterer om at president Maduro fortsatt kontrollerer militæret.

– Den øverste generalen (Padrino), som bekreftet støtten i sin tale på fjernsyn, fortalte også at situasjonen i Venezuela er ganske rolig. Ut ifra hva kan jeg se fra vinduet, er situasjonen en ganske annen, sier Lid.

Det er varslet store demonstrasjoner også onsdag 1. mai.

Verden delt mellom Maduro og Guaidó

Russland anklager opposisjonen for å høyne konfliktnivået, oppfordre til opptøyer og dra med seg soldater inn i voldelige sammenstøt. Utenriksminister Sergej Lavrov oppfordrer partene til å innlede dialog.

Lavrovs amerikanske motpart, Mike Pompeo, på sin side gjentar sin støtte til Guaidó.

Laster Twitter-innhold

Det samme gjør Brasil og andre mellom- og søramerikanske land, som tidlig stilte seg på Guaidós side etter at han i januar erklærte seg som landets midlertidige president.

FNs generalsekretær Antonia Guterres ber innstendig partene unngå voldsbruk og stiller seg selv til rådighet hvis de trenger en mekler.

Følg utviklingen i vårt Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere savnet etter jordskred i Italia

Jordskredet gikk på den italienske ferieøya Ischia utenfor Napoli lørdag morgen.