Hopp til innhold

Venezuela: Maduro stiller til gjenvalg

Venezuelas president, Nicolás Maduro, annonserte i går kveld at han stiller til gjenvalg. Valget blir trolig fremskyndt for å komme opposisjonen i forkjøpet.

VENEZUELA-POLITICS/

President Nicolás Maduro kom med kunngjøringen under et folkemøte som markerte at det er 60 år siden diktaturet til Marcos Perez Jimenez ble avsluttet.

Foto: MARCO BELLO / Reuters

VENEZUELA-POLITICS-MADURO

– Jeg er en beskjeden mann av folket, sa den tidligere bussjåføren, nå president, under folkemøtet i går.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

– Hvis Venezuelas forente sosialistparti mener at jeg bør være presidentkandidat, så står jeg til deres tjeneste, sa Nicolás Maduro til noen hundre tilhengere på et folkemøte i går kveld. Det er ingen tvil om at han er deres kandidat.

Framskyndet valg

Vanligvis har Venezuela presidentvalg mot slutten av året. Men Maduro har bedt det nasjonale valgrådet om å sette datoen så tidlig som mulig, slik at «vi kan starte vår store revolusjon», som han sa i går.

Det blir tolket som et ønske om å dra fordel av en kraftig splittet opposisjonen. Den vil trenge tid til å mobilisere for å kunne utfordre Maduro. Hans støttespillere kontrollerer både den folkevalgte forsamlingen, domstolene og valgmaskineriet.

Maduros folkevalgte forsamling

Et av de sentrale medlemmene i Den grunnlovgivende forsamling, Diosdado Cabello, sa i går at den nasjonale valgkommisjonen snart vil kunngjøre datoen for valget, men at «den blir før 30. april».

VENEZUELA-POLITICS-MADURO

Rødkledde medlemmer av Den grunnlovgivende forsamlingen under et arrangement i Venezuelas hovedstad Caracas tirsdag. Sosialistpartiets Diosdado Cabello til høyre.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Framskyndingen er et svar på USAs og EUs sanksjoner mot landet, sanksjoner som bare «har til hensikt å få skiftet ut regjeringen», sa Cabello, som representerer Venezuelas forente sosialistparti.

Den grunnlovgivende forsamling ble valgt på ordre fra presidenten i juli i fjor, og valget førte til at den sittende nasjonalforsamlingen i praksis sluttet å fungere. Fra 2015 hadde nasjonalforsamlingen vært dominert av opposisjonen, og det kunne ikke Maduro leve med.

Verken EU eller Organisasjonen for amerikanske stater, OAS, har anerkjent Den grunnlovgivende forsamling som Venezuelas legitime nasjonalforsamling.

Økonomisk katastrofe

Nicolás Maduro overtok presidentmakten da Hugo Chávez døde av kreft i 2013. Siden har det bare gått nedover økonomisk, trass i verdens største oljereserver.

  • Bruttonasjonalproduktet er redusert med 1/3 de siste fire årene.
  • Økonomien krympet med 12 prosent i fjor.
  • Venezuela hadde i fjor en inflasjon på nær 1400 prosent de første elleve månedene.
  • Ifølge hjelpeorganisasjonen Caritas lider tusener av barn av livstruende underernæring.
  • Lastebiler med mat må iblant beskyttes med væpnede vakter fordi folk er desperate etter å få tak i vanlige matvarer som mel, sukker og poteter.

Se video som forklarer:

Politisk stålkontroll

Likevel vant kandidater som var alliert med Maduro 17 av 23 guvernørvalg i oktober i fjor. Det førte til anklager om valgfusk, og opposisjonen valgte stort sett å boikotte kommunevalgene sist desember. Ifølge president Maduro vant hans sosialistparti 300 av de 335 mandatene som sto på valg.

VENEZUELA-CRISIS-FOOD-SHORTAGE-PROTEST

Politiet forsøker å stanse en demonstrasjon mot matmangel i Caracas, 28. desember i fjor.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Nå kan boikotten slå tilbake. For etter lokalvalget i desember vedtok Venezuelas grunnlovgivende forsamling at bare partier som deltok i foregående valg kan stille kandidater i framtidige valg. Det gjelder også årets presidentvalg.

Alle de tre største opposisjonspartiene, Rettferdighet først, Demokratisk aksjon og Folkeviljen er dermed allerede i utgangspunktet utelukket fra å utfordre Nicolás Maduro, og det er seks år til neste presidentvalg.

Les også: Venezuelas krise: «En tikkende bombe»

Les også: Krisemøte i Venezuela: Spørsmål om liv og død

SISTE NYTT

Siste nytt