NRK Meny
Normal

Venezuela mot ny drapsrekord

Hver halvtime blir noen drept i Venezuela.

Venezuela

BEKYMRET: President Hugo Chavez er bekymret for Venezuelas skyhøye drapsstatistikk.

Foto: -- / Afp

Venezuela ligger godt an til å få den tvilsomme førsteplassen over land i Sør-Amerika hvor flest innbyggere blir drept.

19.336 personer i Venezuela har blitt drept hittil i år, noe som tilsvarer rundt 53 personer hver dag i landet som huser rundt 29 millioner innbyggere.

– Det voldeligste året i landets historie

I drapsstatistikken som er utabeidet av den uavhengige organisasjonen Venezuela voldsmonitor, OVV, er Venezuela på stø kurs mot en ny rekord, og passerer sine voldsberyktede naboland Colombia og Mexico.

– 2011 vil bli det voldeligste året i Venezuelas historie, skriver organisasjonen på sine nettsider.

Bortføringer, drap, overfall og ran har skutt i været det siste tiåret. Voldskiminalitet har blitt en stor bekymring både for folket og landets president, Hugo chavez.

Blodige Latin-Amerika

Drapsstatistikken har økt til 67 per 100.000 innbyggere i løpet av 2011 som følge av voldsbølgen. I fjor skal tallet ifølge myndighetene ha vært på 48 personer per 100.000, noe som utgjorde rundt 14.000 drepte.

Til sammenlikning ligger den samme statikken i Colombia på "bare" 32 per 100.000 innbyggere i 2010 og Mexico på 14 per 100.000 innbyggere.

Voldsspiralen i disse landene skyldes henholdsvis en langvarig kamp mellom myndighetene og en venstreradikal gerilja, Farc, mens Mexico er åstedet for en blodig krig mellom narkokarteller.

En rekke Latin-Amerikanske land har drapsstatistikk som er flere ganger høyere enn hva som er vanlig globalt.

Våpen og kriminalitet

Ifølge International Crisis Group, en organisasjon som arbeider for å forhindre konflikt over landegrensene, skyldes den dystre drapsstatistikken i Venezuela organisert kriminalitet og at sivilbefolkningen eier et enormt antall skytevåpen.

Situasjonen forverres av et brutalt og korrupt politi.

Hovedandelen av mordene på gata skyldes individuelle kriminelle, gjengmedlemmer eller politiet selv.

I tillegg opererer internasjonalt organiserte grupper på gatene som følge av at Venezuela har blitt en gjennomfartsåre for narkotikasmuglere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt