Venezias borgermester arrestert i korrupsjonsskandale

Borgermesteren i Venezia er en av 35 personer som er arrestert, mistenkt for å ha underslått 160 millioner kroner fra et prosjekt som skal redde byen fra oversvømmelser.

Venezia

Venezia synker og trues av et stigende havnivå og hyppigere oversvømmelser. Likevel har et prosjekt som skal redde byen blitt rammet av omfattende korrupsjon.

Foto: Michelle Locke / Ap

Stigende havnivå og stadige oversvømmelser tærer på verdensarvbyen Venezia.

I et forsøk på å redde byen bevilget italienske myndigheter rundt 40 milliarder kroner til det såkalte Moses-prosjektet, som skal beskytte Venezia mot oversvømmelser.

Den første flombarrieren ble ferdigstilt i fjor etter en rekke forsinkelser og økonomiske problemer.

Samtidig har italienske etterforskere gransket regnskapene, og nå mener påtalemyndigheten å kunne bevise at rundt 160 millioner kroner er underslått.

Pengene skal ha blitt overført til utenlandske bankkontoer, og senere brukt til ulovlig finansiering av politiske partier, skriver Reuters.

– Har ikke lært noenting

Giorgio Orsoni

Giorgio Orsoni er mistenkt for korrupsjon, utpressing og hvitvasking.

Foto: Luigi Costantini / Ap

Borgermester Giorgio Orsoni er arrestert og satt i husarrest. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA blir han etterforsket for korrupsjon, utpressing og hvitvasking.

– Etterforskningen viser at en stor del av midlene ble brukt til å finansiere politiske krefter i byen og på regionalt og nasjonalt nivå, samt korrupte høytstående offentlige tjenestemenn, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

En av Orsonis advokater hevder påstandene er lite troverdige, men tidligere borgermester Massimo Cacciari forteller at han ikke er overrasket.

– Jeg har sagt det en million ganger, men ingen hørte etter, sier han.

Påtalemyndighetens talsmann, Carlo Nordio, forteller at pengene ble sluset gjennom San Marino og en rekke utenlandske banker.

– Politikerne har ikke lært noenting. Jeg har sagt det i flere år, og jeg gjentar det i dag. En av grunnene til korrupsjonen er de rotete og kompliserte lovene våre, sier han.

Beslagla verdier for 320 millioner

Etterforskningen har pågått i tre år, og i fjor ble lederen for Moses-prosjektet arrestert.

Sju personer ble også pågrepet og siktet for å ha jukset seg til lukrative kontrakter i forbindelse med prosjektet.

Onsdag gikk 300 politibetjenter til verks for å beslaglegge verdier for over 320 millioner kroner og pågripe en rekke mistenkte.

Politiet har også bedt om å få arrestere tidligere Veneto-guvernør Giancarlo Galan. Han er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser, og skal ha fått pusset opp en eiendom gratis.

Galan er nå senator, og arrestasjonen må derfor godkjennes av parlamentet, skriver The Guardian.

Skal stå ferdig om to år

Moses-prosjektet ble omsider iverksatt i 2003, nesten 40 år etter at det først ble foreslått, og skal etter planen stå ferdig i 2016.

Da skal 78 flombarrierer være på plass på havbunnen rundt byen.

De siste 40 årene har Venezia hatt nærmere 200 oversvømmelser på minst 110 centimeter, noe som skyldes sterkere vind og mer uvær i det stadig varmere Middelhavet.

Les: Forbyr enorme cruiseskip gjennom sentrum i Venezia
Les: Venezia synker likevel

I tillegg har byen sunket 23 centimeter i løpet av det siste århundret.

I 2012 steg vannet med over 1,5 meter, og 70 prosent av byen ble oversvømmet.

Les: Venezia under vann

SISTE NYTT

Siste nytt