Vellykket testflyging i vulkansky

Flyselskapet KLM har gjennomføre en vellykket testflyvning fra Düsseldorf til Amsterdam.

KLM
Foto: Odd Rømteland / NRK

– Testflyvningen skal gjennomføres for å sjekke hvilken påvirkning den vulkanske asken har på flydeler, heter det i en uttalelse fra Det nederlandske ministeriet for infrastruktur og vannhåndtering.

Ruten som ble valgt gikk fra Düsseldorf til Amsterdam, en strekning som nå er stengt på grunn av vulkanskyen fra Island.

Det skal, ifølge nyhetsbyrået Reuters, ha blitt gjennomført testflyvninger også andre steder i Europa, men disse er ikke gjennomført i normal flyhøyde.

KLM-flyet gjennomførte flighten i 30.000 fot, og den var vellykket.

Asken dominerer fortsatt

Testflyvning til tross, det er fortsatt vulkanskyen som dominerer flytrafikken i Europa.

Det er imidlertid noen lysglimt i horisonten i tillegg til testflyvningen.

Avinor opplyser etter klokken 21 lørdag at luftrommet nord for Namsos, hele Troms og hele Finnmark nå ligger utenfor skyen og kan åpnes for trafikk. Det gjelder også Svalbard.

Det kommer fortsatt til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet, skriver Avinor på sine hjemmesider.

Åpner i Spania

Alle flyplassene i Nord-Europa har vært stengt hele lørdag, men i Spania gjenåpnes nå de syv flyplassene som tidligere i har vært stengt.

Dagen i dag har sett like mange kanselleringer som fredag. Nær 17 000 avganger måtte stanses på grunn av askeskyen fra Island.

På en vanlig lørdag er det omtrent 22 000 avganger rundt om i Europa, men i dag har kun 5000 kunnet ta av, melder Eurocontrol.

Av de rundt 300 transatlantiske flyvningene som vanligvis kommer inn over kontinentet på en vanlig lørdag, har bare 73 ankommet så langt.

Under ser du hvilke land som holder åpent og hvilke som har stengt sine luftrom for trafikk.

SISTE NYTT

Siste nytt