Hopp til innhold

Vellykket siste romvandring

Til tross for en kostbar glipp på den første romvandringen, har de fire spaserturene i rommet vært en suksess.

Shane Kimbrough på vei ut av romstasjonen
Foto: NASA TV / REUTERS

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Video nsps_upload_2008_11_20_19_50_9_1578.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se fra den siste romvandringen. (Nederst i saken kan du se flere romvandringer).

Lenger enn planlagt

I går reparerte og smurte astronautene Steve Bowen og Shane Kimbrough elleve av de tolv leddene som gjør at solcellepanelene kan vendes og snus etter sola. Dermed ser det ut til at den høyre vingen med solcellepaneler er i drift igjen, som betyr at strømproduksjonen kan økes.

Dette er én av flere avgjørende utbedringer for at mannskapet på romstasjonen kan utvides fra tre til seks i mai neste år. Tester skal likevel utføres i dag for å finne ut om alt er i orden.

De installerte også et videokamera og en GPS-antenne.

Romvandringen som ble sendte direkte her på NRKNyheter.no, varte fram til klokka 0130 - og ble dermed 23 minutter lenger enn planlagt.

Det er nå gjennomført til sammen 118 romvandringer som har vart i 745 timer og 29 minutter siden ISS ble satt i bane rundt Jorden 20. November 1998. Stasjonen skal være helt ferdig i løpet av sommeren 2010.

Vannforsyningen reduseres

For å få fikset innretningen som skal omdanne urin, svette og kondens til drikkevann, har Nasa besluttet å utvide romferden med 24 timer. Problemet med maskinen er en sentrifuge som ikke spinner så fort som den skal, og i tillegg drar for mye strøm.

Før romfergen returnerer fredag, skal den testes og prøver skal tas med til Jorden for å analyseres. Dersom – og når – maskinen til over én milliard kroner fungerer som den skal, er den nok et viktig ledd i å få stasjonens mannskap utvidet. Dessuten vil det bety at man ikke lenger trenger å sende store mengder vann opp til romstasjonen.

I tillegg til å ha fikset vingene som solcellepanelene er festet til, har de installert en fryser, to ovner til matlaging, et kjøleskap, to soverom, treningsutstyr, et toalett og en ovn som skal brukes i forskningsarbeidet.

Flere videoer fra romvandringer

Video nsps_upload_2008_11_23_10_59_44_1735.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se fra den tredje romvandringen

Video nsps_upload_2008_11_23_10_6_19_1728.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se fra den andre romvandringen

SISTE NYTT

Siste nytt