NRK Meny
Normal

- Velgerne ønsket blod

- Folk trenger en syndebukk, sier sønnen til Edward Kennedy om nattens politiske rystelser i Massachusetts.

Patrick Kennedy og Barack Obama
Foto: Darren McCollester / Scanpix/AFP

Patrick Kennedy, som selv er valgt til Representantenes hus fra Kennedy-klanens hjemstat Massachusetts, sier tapet til den demokratiske kandidaten Martha Coakley, er et tegn på at amerikanske «velgere ønsket blod.»

- De ønsket en syndebukk for alle hjemmene som er mistet og alle jobbene som har gått tapt, sier Kennedy.

Løvene ventet

Den republikanske delstatssenatoren Scott Brown klarte det som så ut som en mikroskopisk sjanse, nemlig å vinne senatssetet til avdøde Edward Kennedy.

- Det er som i det gamle Rom, de ble skyflet ut i Colosseum før løvene ble hentet inn, sier Kennedy til pressen.

- Jeg mener, velgerne ønsket å se blod, og når de ikke får det, så vil de vise sin protest. Og du kan ikke klandre dem.

- Og selv om vi, oppriktig talt, arvet dette rotet, er det blitt vårt, fremholdt han.

Ønsket en ny Kennedy

Den demokratiske partiledelsen ønsker muligens i dag at de hadde forsøkt hardere i å overtale noen i Kennedy-klanen til konkurrere om senatsplassen etter Edward Kennedy.

Han var senator fra delstaten sammenhengende i 46 år. Men setet hadde de facto tilhørt Kennedy-familien siden 1952, da broren John F. Kennedy som fra 1946 hadde hatt plass i Representantenes hus, ble valgt til Senatet. Da John F. ble president, ble en settekandidat plukket ut inntil Edward Kennedy kunne besette det i 1963.

Både Patrick selv, fetteren Joseph (sønn av Robert Kennedy) og Edwards enke Vicky Kennedy - som faktisk hadde en lovmessig rett til å overta mannens sete - takket nei.

Scott Brown drev sin valgkamp under mottoet "Folkets sete."

- Dette er ikke Kennedys sete, dette er ikke demokratenes sete, det er folkets sete, hevdet Brown gjentatte ganger.

Kennedys sønn sier at grunnen til at han valgte å takke nei, var nettopp dette.

- Jeg ønsket ikke at noen skulle tenke at dette var familiens senatsplass, sier han.

- Det var heller ikke min fars senatsplass, det er Massachusetts senatsplass. Min far var like beæret hver gang innbyggerne i Massachusetts stemte han inn igjen.

- Må jobbe for det

Den demokratiske kandidaten Martha Coakley, som er justisminister i delstatsregjeringen i Massachusetts ledet med 20 prosentpoeng før jul, men tapte med tre-fire prosents margin.

Hun får nå har kritikk for sin valgkamp - som endte med å sette Demokratenes superflertall i Senatet over styr .

I motsetning til Brown, som føk delstaten rundt og hadde over 66 valgarrangement hvor han møtte vanlige velgere, valgte Coakley å konsentrere seg om partieliten.

På de 19 valgmøtene hun faktisk holdt, stilte flere i Kennedy-familien opp for å markere sin støtte til de liberale verdiene og sakene Coakley frontet. Også Bill Clinton og president Barack Obama ble dratt inn som nødhjelp i sluttfasen - uten at det hjalp.

Patrick Kennedy kommer med en skjult, men likevel klar kritikk.

- Det kommer til et punkt der du må markere deg selv og markedsføre hva du har å si. Jeg tror folket i Massachusetts er mottakelig for en reformvennlig demokratisk politikk. Men du vet, den trenger å bli solgt.

- Det handler om å få ut budskapet. Du må være på topp, du må være en god politiker, du må ut og fortelle velgerne om sakene. Og så snart de vet, så gir de deg respons, sier Kennedy.

Kanskje nettopp det er den hemmelige Kennedy-oppskriften - som i alle fall Coakley burde ha lest. Og som Obama ønsket hun hadde lest.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt