NRK Meny
Normal

Velgerne i Florida føler presset

PENSACOLA, FLORIDA (NRK): Bare timer før valglokalene stenger i vippestaten Florida, har mange velgere fortsatt ikke bestemt seg for hva de skal stemme. – Velgerne vet at deres stemme kan telle, sier avisredaktør.

Travel Trip Essentials

Velgerne i idylliske Pensacola vest i Florida føler på presset før de går til stemmeurnene i dag.

Foto: Melissa Nelson-Gabriel / Ap

Allerede før valglokalene i byen Pensacola hadde åpnet i dag tidlig, sto flere velgere i kø foran Bayview Senior Center for å avgi sin stemme i det viktige presidentvalget.

 Bayview Senior Center

Kø av velgere for å stemme ved Bayview Senior Center i Pensacola.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Hillary er kvalifisert. Donald Trump har ikke gjort noe i politikken før, og jeg synes handlingene hans snakker mer enn de ordene han har servert i valgkampen, sier en kvinnelig velger til NRK på vei inn i stemmelokalet.

Kampen om Florida ser ut til å bli tøff. Meningsmålingene er skiftende. De fleste går i retning av Hillary Clinton, men mange målinger har vist "dødt løp". Grunnen til at nettopp Florida er viktig for de to kandidatene er at vinneren får mange mandater ved en valgseier.

Velgerne føler presset

Lisa Nellessen-Lara, sjefredaktør Pensacola News Journal

Lisa Nellessen-Lara, sjefredaktør i Pensacola News Journal, tror valget blir jevnt

Foto: Odd Iversen / NRK

– Det er fint å vite at stemmene våre teller så mye.

Lisa Nellessen-Lara er sjefredaktør i lokalavisa Pensacola News Journal. Hun tror ikke valget er avgjort i morgen, og minner om valgbråket i 2000. Da tok det flere uker før høyesterett utropte George W. Bush som valgvinner i delstaten etter en omstridt opptelling. Kun 600 stemmer skilte Bush og demokraten Al Gore den gang.

Avisa forbereder sine reportere på at det kan bli bråk, og vil ikke utnevne vinneren før de er helt sikre på resultatet.

Mange i denne delen av Florida er veldig opptatt av sine våpen, og er redd for at Clinton vil ta dem bort hvis hun vinner.

– Obama sa til mediene på mandag: "Hvis vi vinner Florida, vinner vi valget." Det er et stort press når alles øyne er rettet mot deg enten du er tilhenger av Hillary eller Trump, sier redaktøren.

Det er bare noen dager igjen til det amerikanske valget, og valgkampen blir fulgt tett også av norske medier. Men det amerikanske valgsystemet kan være vanskelig å forstå. Vi skal prøve å rydde opp litt.

Valglokalene stenger kl. 02

Helt vest i den viktige vippestaten er mange klar over at nettopp deres stemme kan være med å avgjøre om Hillary Clinton eller Donald Trump blir USAs neste president.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå, jeg er fortsatt i tenkeboksen, sier vaktmesteren ved Bayview Senior Center til NRK.

– Så du kommer til å bestemme deg inne i selve valglokalet?

– Ja!

I Florida handler mye av valget om hvor mange av velgerne med latinamerikansk bakgrunn som faktisk kommer seg til stemmeurnene, men også hvor mange hvite amerikanere Trump klarer å mobilisere.

Resultatene fra Florida tikker inn tidlig i natt. Valglokalene stenger klokka 02, norsk tid. Da kan innbyggerne i den solfylte staten i sørøst ha avgjort presidentvalget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt