NRK Meny
Normal

Velger ny rute gjennom Europa

Etter at Ungarn stengte grensene leter flyktningene etter nye ruter inn i Europa. I natt dukket mange opp ved grensen til Kroatia, som kan bli et nytt transittland.

Migranter i Europa

En gruppe flyktninger ankom i morges grensebyen Sid.

Foto: ELVIS BARUKCIC / Afp

Gruppen på mellom 30 og 40 flyktninger fra Syria og Afghanistan kom til den serbiske grensebyen Sid tidlig i morges. De er trolig blant de første som legger ut på det som kan bli den nye ruten inn i Europa, gjennom Kroatia og Slovenia.

– Vi hørte at grensen mot Ungarn var stengt og politiet ba oss reise denne veien, sier en av flyktningene til nyhetsbyrået AFP.

Blir sendt mot Kroatia

Natt til tirsdag stengte Ungarn grensen mot Serbia, og innførte samtidig unntakstilstand i grenseområdene. Dermed har det som har vært inngangsporten til EUs grenseløse schengen-område på kort tid blitt langt vanskeligere å forsere for den store strømmen av flyktninger som hver dag setter kursen mot Europa.

Flyktninger på grensen mellom Ungarn og Serbia

Flyktninger stoppes på grensen mellom Ungarn og Serbia

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Kort tid etter at Ungarn stengte grensene tyder mye på at Serbia har omdirigert flyktningtrafikken. Nå blir flyktninger som kommer til Serbia sendt med busser til Kroatia i stedet, melder den serbiske radiostasjonen B92 og avisen Blic.

Laster kart, vennligst vent...

Dette kan bli den nye flyktningruten gjennom Europa

Går mot grensen

– Vi vil bare komme oss til et trygt sted, sier en av flyktningene i Sid til AFP.

Som de fleste i gruppen var han ikke klar over hvilket land han var kommet til, og var bare glad for at han slapp å bruke båt for å krysse grensen mot Kroatia. I Sid slo flyktningene seg ned på gata for å hvile ut etter den lange bussturen gjennom Serbia.

Onsdag morgen skal en fotograf fra Reuters ha sett flere titall flyktninger gå over jorder ved Serbias grense mot Kroatia. Senere rapporterte kroatiske myndigheter at de første flyktningene hadde krysset grensen og blitt registrert.

Ifølge ungarsk politi har antallet flyktninger som tar seg over grensen fra Serbia til Ungarn falt fra 9.380 mandag til 366 tirsdag. Også i Østerrike har antallet nyankomne flyktninger avtatt etter at Ungarn stengte grensen

Ber om nytt EU-møte

Hverken kroatiske eller slovenske myndigheter har kommentert opplysningene om den nye ruten gjennom Europa.

Angela Merkel

Angela Merkel ber om nytt EU-møte

Foto: Lukas Lehmann / Ap

EU sliter fortsatt med å finne en løsning på flyktningsituasjonen i Europa. Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker omkamp om flyktningkvoter og ber om et nytt EU-toppmøte neste uke. Et forslag om å fordele 120.000 asylsøkere landene imellom, fikk ikke nødvendig støtte under krisemøtet mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt