NRK Meny
Normal

Sivil afghaner drept av britiske soldater, frykter nye voldsomme demonstrasjoner

I dag ble en afghansk kvinne drept og to såret da bilen de satt i krasjet med britiske soldater i Kabul. Stemningen her har aldri vært så spent som nå, sier Anders Sømme Hammer.

Mange afghanere demonstrerer mot Koran-brenningen i Kabul

Tusenvis av afghanere har demonstrert og ropt anti-vestlige slagord de siste dagene, som her i Kabul tirsdag.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Anders Sømme Hammer

Frilansejournalist Anders Sømme Hammer har aldri opplevd stemningen i Kabul som så spent som nå.

Foto: Privat

Ulykke skjedde bare kort tid etter de voldsomme anti-vestlige demonstrasjonene etter Koran-brenningen.

– Aldri vært så spent som nå

– Stemningen er veldig spent her i Kabul. I går var den en stor demonstrasjon etter Koran-brenningen. I dag har stemningen blitt ytterligere spent etter at et ISAF-kjøretøy krasjet med en sivil bil i Kabul. Det er litt usikkert hvor mange som er drept, først ble det hevdet at tre ble drept og en skutt, men dette er nå avkreftet av militæret, sier frilansejournalist Anders Sømme Hammer til NRK. Han har i sin periode i landet aldri tidligere opplevd at situasjonen i landet har vært så spent som nå.

– Jeg har bodd i Afghanistan i snart fire år og er ikke i tvil om at stemningen aldri har vært mer spent enn nå. Det har vært veldig mange hendelser som har bidratt til mye harme. Det begynte tilbake i januar i år da opprørerne gikk til angrep på sivile mål, og har eskalert siden da, forteller Hammer.

Frykter flere demonstrasjoner

De voldsomme protestene i Afghanistan økte ytterligere da det ble kjent at den amerikanske pastor, Terry Jones, hadde brent en utgave av Koranen. Jones gjennomførte brenningen av muslimenes hellige bok, til tross for gjentatte advarsler om at en slik aksjon kunne sette livene til amerikanske soldater og andre i Afghanistan i fare.

Det hele toppet seg forrige fredag da syv FN-ansatte ble drept i et angrep på FN-kontoret i den nordafghanske byen Mazar-i-Sharif. Der iblant den norske oberstløytnant Siri Skare (53). Skare er den første kvinnelige offiseren som er drept i tjeneste i Afghanistan, og Norges første kvinnelige militærflyger.

– Det går nå hele tiden ut advarsler om at man frykter flere demonstrasjoner og flere angrep som følge av Koran-brenningen. Det man selvfølgelig er redd for at man skal få flere voldelige angrep slik som angrepet mot FN-basen på fredag, forteller Hammer.

Blir avbrutt i arbeidet

Dagens bilulykke kommer derfor på toppen av en lang rekke hendelser og anti-vestlige demonstrasjoner, og mange frykter nå flere målrettede angrep, slik man opplevde i Mazar-i-Sharif.

– Det har skjedd så mye negativt i Afghanistan i år, så man har lenge trodd at grensen er nådd. Det er veldig ille her nå og dagens bilulykke er veldig uheldig på toppen av Koran-brenningen. Det er helt klart verre her nå enn tidligere, men det er umulig å forutse hvordan dette utvikler seg, sier Hammer, som også selv opplever den spente situasjonen på kroppen.

– Man frykter hele tiden at man skal få flere markerte angrep mot enten militære eller de sivile som arbeider her, men generelt må jeg si at dette er et veldig gjestfritt land, men jeg merker at situasjonen er mer spent nå enn tidligere og jeg blir mer avbrutt nå når jeg ute å jobber, sier Hammer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt