Hopp til innhold

Veien videre etter Trumps brudd med Iran

Samtidig som Donald Trump har hoppet av atomavtalen med Iran, jobber diplomater i flere land for å redde stumpene av avtalen.

Jeg annonserer i dag at USA trekker seg fra atomavtalen, sier president Donald Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag

SE VIDEO: Trump ga mange statsledere ekstraarbeid da han tirsdag kveld kunngjorde at USA trekker seg ut av atomavtalen med Iran.

  • Iran

Ayatolla Khamenei

BESTEMMER: Irans øverste leder ayatolla Khamenei er den som har det siste ordet. Ayatollaen er skeptisk til at atomavtalen vil fungere uten USA om bord.

Foto: Handout / AFP

De konservative hardlinerne i Iran ser helst at avtalen skrotes og at man går tilbake til den gamle tralten.

Irans øverste overhode ayatolla Ali Khamenei sier landet vil gå ut av avtalen dersom europeiske land ikke kan garantere at handelsavtalene vil bli skadelidende.

– Hvis vi ikke lykkes med å få betingelsesløse garantier, noe jeg for øyeblikket tviler på, kan vi ikke fortsette som nå, sier Khamenei.

Khamenei stiller seg tvilende til om EU-landene er til å stole på, siden de også er allierte av USA.

Lederen for revolusjonsgarden General Mohammad Ali Jafari har ikke tillit til at avtalen kan bestå uten USA, og tar i stedet til orde for å ruste opp militæret som svar.

Samtidig forsøker Irans reformvennlige president Hassan Rouhani å så optimisme for at avtalen kan fortsette.

Rouhani har sagt at han i tiden fremover vil forhandle med de andre landene som står bak avtalen med mål om å videreføre den. Presidenten har støtte fra flere moderate og reformvennlige politikere og presidenten i nasjonalforsamlingen.

Men som øverste leder har ayatolla Khamenei det endelig ordet i saken.

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter sier maktkampen mellom moderate og konservative krefter i landet kan roes dersom det europeiske diplomatiet kommer raskt på banen.

– Hvis iranerne føler at de kan få noen garantier som de er fornøyd med, betyr det en styrkning av Rouhani. Hvis det derimot bryter sammen, vil det bety at de konservative vil komme betydelig styrket ut av maktkampen. Det er en stor usikkerhet, og de fleste tviler på at europeerne kan gi de garantiene, sier Butenschøn til NRK.

Dersom iranerne ønsker en videreføring av avtalen, avhenger det også av hvordan de opptrer i regionen, sier professoren.

– Iran kan ikke gjøre noe som svekker forholdet til Europa som for eksempel gjennom det militære i Syria, Irak eller Jemen. De må forholde seg sterkt til avtalen og ellers trå forsiktig.

  • Kina

Kina var samnen med Russland, USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og EU med på å framforhandle atomavtalen i 2015.

En talsperson det kinesiske utenriksdepartementet sier de vil jobbe med å bevare avalen.

– Kina ber alle relevante parter om å påta seg en ansvarlig holdning, og om tenke på de langsiktige og generelle interessene i dette, sier Geng Shuang, talsperson for kinesisk UD, dagen etter at Trump kunngjorde at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran.

– Til nå har Kina og Russland spilt en varsom rolle. De har overlatt spillet til USA og Europa. Det som skjer nå er et nytt trekk i bildet, for nå står ikke Storbritannia med USA. USA er mer isolert nå enn det de var under Irak-krigen, sier Butenschøn.

  • Russland

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov Holds Press Briefing At U.N.

SKUFFET: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal møte europeiske kolleger i neste uke.

Foto: Drew Angerer / AFP

Russland har anklaget USA for et «grovt brudd på internasjonale rettsregler».

– Vi er svært skuffet over at president Donald Trump ensidig nekter å følge forpliktelsene som står nedfelt i den felles handlingsplanen som følger avtalen, heter det i uttalelsen fra det russiske utenriksdepartementet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal møte Tysklands utenriksminister Alexander Grushko i Moskva i neste uke for å diskutere situasjonen.

Lavrov sier ifølge Reuters at Russland vil opprettholde sine forpliktelser til dagens avtale.

Butenschøn tror russerne får mer spillerom i regionen når USA nå har valgt å stille seg utenfor avtalen.

– Det kan gi noen åpninger for dem. Russland har investert stort i form av militære styrker i Syria. I tillegg har de denne «alliansen» med Tyrkia og Iran gjennom Astana-avtalen. Dette er en diplomatisk runde hvor USA ikke er med. Det er flere trekk som peker i retning av reorganisering av allianseforholdene, sier han.

  • EU

Boris Johnson

REFORHANDLING: Britenes utenriksminister Boris Johnson foreslår en utvidet avtale som Trump kan leve med.

Foto: Ho / AFP

EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini sier at EU er fast bestemt på å verne atomavtalen med Iran, og lover å holde seg til avtalen hvis Teheran fortsatt overholder sin del.

– Oppmykningen av sanksjonene er en essensiell del av avtalen. EU vil understreke sin forpliktelse for at de fortsetter, heter det i en uttalelse fra Brussel i dag.

Trump har antydet at land som handler med iranerne kan bli ilagt nye sanksjoner fra USA.

Mogherini sier disse truslene er bekymrende, og sier EU vil forsvare sine økonomiske interesser.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson foreslo i dag at man lager en tilleggsavtale til dagens atomavtale som tar hensyn til amerikanernes innvendinger mot avtalen som ble framforhandlet i 2015.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier at utenriksministrene fra EU-trioen Tyskland, Frankrike og Storbritannia skal møte representanter fra Iran førstkommende mandag, samt at president Emmanuel Macron skal ta en telefon til Rouhani senere onsdag.

– Atomavtalen er ikke død. Dette er et brudd med en internasjonal forpliktelse som Frankrike beklager på det dypeste, sier Drian.

  • USA

Donald Trump announces his decision on US sanctions relief that underpins the nuclear deal with Iran

SANKSJONER: Donald Trump har varslet nye sanksjoner mot land som investerer eller handler med iranerne.

Foto: Saul Loeb / AFP

Trump har sagt at han vil vente 90 dager med å gjeninnføre sanksjonene mot Iran. Ifølge presidentens sikkerhetsrådgiver John Bolton er dette for å gi europeiske selskaper tid til å avslutte handelskontrakter med iranerne.

Alle nye kontrakter som undertegnes vil umiddelbart bli rammet av sanksjonene.

– Dette var en forferdelig avtale som aldri skulle blitt inngått, sa Trump da han kunngjorde beslutningen tirsdag kveld.

Tidligere president Barack Obama kritiserte samme kveld beslutningen og kalte den «et alvorlig feilgrep».

Som forretningsmann, kan det tenkes at Trump ser for seg at en dårlig avtale kan reforhandles til en bedre.

– Dette er veldig typisk for hvordan Trump tilnærmer seg internasjonal politikk, sa seniorforsker ved Universitetet i Bergen Hilmar Mjelde til NRK i går.

Men hvis Trump tror iranerne vil komme til forhandlingsbordet for å reforhandle avtalen med USA med det første, blir han skuffet, tror Butenschøn:

– Nei, det er helt utelukket på kort sikt. Hvis avtalen overlever vil Europa få inn andre elementer. Det kommer an på hvor lenge Trump blir sittende som president. Spillet kan endre seg, og mye ligger på politiske ledere som har behov for å markere seg.

– Det Trump har gjort er en ydmykelse av de andre partene i avtalene. Flere kan ha behov for å markere seg for Trump. Det vil være en styrke for Rouhani. Det er nå en ustabil situasjon internt i Iran og i regionen, og situasjonen kan eskalere om for eksempel Israel vil provosere med militære angrep mot iranske mål i Syria, sier Butenschøn.

SISTE NYTT

Siste nytt