Vedtok partiprogram mot islam

BERLIN (NRK): Det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland vil forby burkaer og minareter. I partiprogrammet slår de fast at islam ikke er forenelig med landets grunnlov.

GERMANY-POLITICS-AFD-EUROPE-MIGRANTS

Partiprogrammet: 'Islam hører ikke hjemme i Tyskland' ble vedtatt med stort flertall under Alternativ for Tysklands landsmøte søndag. I midten partileder Frauke Petry.

Foto: PHILIPP GUELLAND / Afp

– Islam er fremmed for oss og av den grunn kan det ikke påberope seg samme prinsipp om religionsfrihet som det kristendommen kan, sa Hans-Thomas Tillschneider fra podiumet, melder avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Han er delegat fra delstaten Sachsen-Anhalt og mottok stor applaus fra de 2000 andre delegatene som er samlet under partiets landsmøte i Stuttgart.

Vil forby «islamske maktsymboler»

I partiprogrammet som ble vedtatt søndag slår de fast at islam ikke er forenelig med landets grunnlov. De ønsker å forby det de kaller «islamske maktsymboler» som minareter på moskeer, bønnerop og klesplagget burka.

Det var en opphetet debatt rundt den delen av partiprogrammet som har fått tittelen: «Islam hører ikke hjemme i Tyskland».

En delegasjon ønsket at man skulle respektere religionsfriheten og ikke dømme alle muslimer som terrorister, men de ble ikke hørt.

– Jeg vil oppfordre alle til å kontakte muslimer i lokalsamfunnet og be om en dialog, sa Ernst-August Röttger, en delegat fra Lüneburg. Han ble møtt med pipekonsert og buing, forteller nyhetsbyrået Reuters.

Parti på frammarsj

Det tre år gamle partiet Alternativ for Tyskland har fått økt støtte etter migrantkrisen, der Tyskland alene mottok rundt 1,1 millioner asylsøknader i fjor.

Med parolene: «Sikre grensene! Stans Merkel!» gjorde de et brakvalg under delstatsvalget i mars.

Partiet sitter nå i åtte av landets 16 delstatsforsamlinger. Slik det ser ut per nå, er det ikke usannsynlig at de også vil få inn sine første delegater i forbundsdagen under det nasjonale valget neste år.

Partileder Frauke Petry sa i et intervju med NRK tidligere i år at partiets fremgang er et bevis på at de andre partienes oppskrift ikke fungerer lenger.

Partilederen har både blitt kalt for «hatpredikant» og «Tysklands farligste kvinne».

Sammenlignes med nazistene

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har ved flere anledninger sagt at den tyske grunnloven garanterer for religionsfrihet for alle og at islam tilhører Tyskland.

Det bor nesten fire millioner muslimer i Tyskland, det vil si rundt fem prosent av den totale befolkningen. De fleste av dem er tyrkere som har vært etablert i det tyske samfunnet i flere tiår.

De siste årene har det vært en økt muslimsk innvandring fra krigsområder i Syria, Irak og Afghanistan.

Lederen for det tyske muslimske sentralrådet har tidligere sammenlignet Alternativ for Tysklands holdninger mot muslimene med holdningene som nazistene hadde mot jødene, skriver Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt